Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога не сме имали по-голяма подкрепа". Кабинетът се надява на приемане в Шенген през март


Служебният министър на външните работи Николай Милков
Служебният министър на външните работи Николай Милков

Служебният кабинет ще продължи да води диалог за приемането на България в Шенген и се надява това да се случи през март. Това стана ясно от думите на министрите на вътрешните и външните работи - Иван Демерджиев и Николай Милков, в четвъртък.

Двамата коментираха отказа на Австрия и Нидерландия да подкрепят София по време на Съвета на Европейския съюз (ЕС), който гласува Хърватия да влезе в Шенгенското пространство, но отхвърли България и Румъния.

"Въпросът беше политически, две държави решиха друго, 25 държави ни подкрепиха, при това безрезервно и много прозорливо, смятайки, че това е правилното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е правилното решение, позитивни сме и ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес", каза Демерджиев, цитиран от БНР.

Според него Австрия е дала да се разбере, че може да приеме компромис, който предвижда по-ефективен контрол на външната граница на ЕС от мигрантския натиск.

"Открити сме, готови сме за конструктивни решения, стига тези решения да са свързани с изисквания или с неща, които са полезни или за опазването на границата, или изисквания за членството на Шенген. Нидерландия не поставя такива изисквания, там диалогът е по-труден, тъй като няма конструктивизъм в тяхната позиция", добави Демерджиев.

Външният му колега Милков посочи, че "никога не сме имали по-голяма подкрепа". Затова той се надява на положително решение още през март 2023 г.: "Надявам се и поне ще работим всичко това да се случи както трябва, защото сме в пълното си право."

Бившата външна министърка и депутатка от ГЕРБ Екатерина Захариева коментира, че е "неприемливо България и Румъния да бъдат оставени като някакъв буфер".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", каза, че решението не е толкова лошо и по-скоро се върви към отлагане на приемането на България за първите месеци на следващата година.

Според Ивайло Мирчев от "Демократична България" решението на Съвета на ЕС трябва да бъде урок за цялата политическа класа и "в рамките на 2023 г. всички в парламента, правителството да направим така, че България да влезе в Шенген".

"Решението не е неочаквано, то е разочароващо, но не бива да е обезсърчаващо", заяви Кристиан Вигенин от БСП, добавяйки, че "темата все още не е изцяло затворена".

По думите му България трябва да иска подкрепа от Нидерландия и Австрия за усилване и укрепване на защитата на външните ни граници и повече солидарност: "Не да ни спират, а да ни помогнат да се справим, ако считат, че не го правим достатъчно убедително."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG