Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хърватия влиза в Шенген. България и Румъния ще продължат да чакат


Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер пристига на Съвета на ЕС в Брюксел. Австрия гласува срещу приемането на България и Румъния.
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер пристига на Съвета на ЕС в Брюксел. Австрия гласува срещу приемането на България и Румъния.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи отхвърли в четвъртък присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Там беше допусната единствено Хърватия, предаде БТА, позовавайки се на дипломати, участвали в гласуването.

Кандидатурите на София и Букурещ бяха отхвърлени с 25 гласа "за" и два "против". По информация на БНР Австрия е гласувала срещу приемането на двете балкански страни, а Нидерландия - само срещу това на България.

“Дискусиите отнеха повече време от предвиденото, с доста обширни изявления от всички страни членки. Позициите обаче не са се променили: съдбата на България и Румъния се отлага, тъй като две страни членки продължават да блокират [приемането им], въпреки постигнатия обективен напредък и положителния анализ на ЕК”, коментира пред Радио Свободна Европа дипломат, участвал в срещата на върха.

Както е известно, нидерландското правителство поиска напредъка на София по линия на върховенството на закона да бъде оценен в доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, по който не е имало действия на Европейската комисия (ЕК) от края на 2019 г.

По-рано в четвъртък Австрия предложи кандидатурите на България и Румъния да бъдат разгледани през есента догодина. Нидерландия декларира още миналата седмица, че е “твърде рано” за промяна на позицията ѝ спрямо София.

Това предизвика остри реакции от български политици като президентът Румен Радев дори определи поредното вето над приемането на България в Шенген като “цинизъм”. Служебният премиер Гълъб Донев пък допусна кабинетът да предприеме “ответни мерки”, но не уточни какви. Последваха и призиви от бизнеса за бойкот на нидерландски стоки.

ЕК вече няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от безвизовото пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG