Връзки за достъпност

Извънредни новини

Донев заговори за ответни мерки срещу Нидерландия и Австрия, ако спрат България за Шенген


Служебният министър-председател Гълъб Донев (втори отляво), министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев (ляво), министърът на външните работи Николай Милков (втори отдясно наляво) и министърът на правосъдието Крум Зарков (дясно) след срещата за Шенген.
Служебният министър-председател Гълъб Донев (втори отляво), министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев (ляво), министърът на външните работи Николай Милков (втори отдясно наляво) и министърът на правосъдието Крум Зарков (дясно) след срещата за Шенген.

България покрива всички критерии за членство в Шенген, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър-председател Гълъб Донев.

В петък стана ясно, че Нидерландия ще пусне Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Австрийския канцлер Карл Нехамер също се изказа срещу приемането на България в Шенген.

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенгенската зона, каза Донев след среща с министрите на вътрешните, на външните работи и на правосъдието. Българското правителство няма да спести усилия за убеждаването на двете скептични държави, каза още Донев.

Според Донев отрицателните позиции на Нидерландия и Австрия са „продиктувани от вътрешнополитически съображения“, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на Шенгенските правила от България.

Донев каза, че през последните месеци са извършени две проверки, организирани от Европейската комисия, по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен за страната ни доклад.

„Отделна проверка извърши в последните дни посолство на Австрия в София. Резултатът също е положителен“, каза служебният премиер. Той добави, че въпреки отправената покана, нидерландската страна е избрала да не вземе участие в тези проверки.

"В този смисъл изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнението на критериите за членство от България, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключението на Европейската комисия", каза още Донев.

България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка на Комисията през октомври, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон за ветото на Нидерландия цитирана от БНР. Това е заключението след мисията на Комисията в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени експерти на високо равнище, в т.ч. и от страните, които са искали още пояснения.

В четвъртък ще се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешен ред, на който ще се гласува присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отрече, че граничните полицаи проявяват насилие към мигрантите и добави, че няма документирани такива случаи.

Демерджиев каза още че мигрантите, които се опитват да проникнат у нас стават все по-агресивни. "В някои случаи те използват камъни, ножове, стигна се до отнемаме на живота на наш полицай... Ако някой очаква, че българската полиция няма да отвърне на тези действия, греши", каза още Иван Демерджиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG