Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия пуска Хърватия и Румъния в Шенген, но не и България


Премиерът на Нидерландия Марк Рюте
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация. Тази позиция е била гласуване на заседание на правителството на Марк Рюте в петък.

По думите му решението за блокиране на българското присъединяване не е политическо, а се основава на факти. Външният министър Вопке Хукстра пък добави, че е "твърде рано" за промяна на тази позиция по отношение на България.

Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност, предаде БТА.

"Приветствам признаването от страна на нидерландското правителство на подготовката на Румъния за присъединяването й към Шенген като ключова стъпка към постигането на тази цел, станала възможна чрез диалог и сътрудничество", написа в Туитър премиерът на Румъния Николае Чука.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември.

На нея министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Дори една държава да е против, България няма да получи разрешение.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване и падане на границите в зоната. Освен Нидерландия, Австрия също е против приемането на България, като е възможно противопоставяне и от страна на Швеция.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на трите балкански страни да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

След това българският парламент също прие декларация, с която призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG