Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не са дорасли". Австрия подкрепя Хърватия за Шенген, но е против България и Румъния 


Австрийският канцлер Карл Нехамер (вляво) и хърватският премиер Андрей Пленкович.
Австрийският канцлер Карл Нехамер (вляво) и хърватският премиер Андрей Пленкович.

Австрия подкрепя влизането на Хърватия в Шенгенското пространство, но е против в него да се присъединят България и Румъния. Това стана ясно от думите на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия.

“България и Румъния не са дорасли”, е озаглавена кореспонденцията от посещението му в Загреб, публикувана на сайта на австрийските радио и телевизия (ОРФ) и цитирана от БТА.

След срещата между Нехамер и хърватския премиер Андрей Пленкович в сряда вечерта канцлерът на Австрия каза, че 40% от мигрантския поток към Европейския съюз (ЕС) минава през Турция, България, Румъния и Унгария.

“Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно“, добави Нехамер, цитиран от БТА.

Миналата седмица Европейската комисия призова Съветa на ЕС да приеме България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство без повече забавяне.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване, но все още Нидерландия също се противопоставя.

Българският парламент също прие декларация, с която призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Тези призиви обаче бяха посрещнати резервирано от австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, който дори допусна страната му да наложи вето.

“Тъй като Хърватия е за пример в изпълнението на пограничната охрана, не виждам проблем за нея. За държавите ще се гласува поотделно“, уточни в сряда вечерта Карл Нхамер.

Хърватският му колега Пленкович е уверил канцлера, че Загреб разбира загрижеността и проблемите в Австрия предвид големия брой търсещи статут на бежанци, но е отбелязъл, че двете страни са установили, че тези хора не идват през Хърватия, съобщи още БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG