Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген без повече забавяне


Граничният пункт "Кулата" между България и Гърция.
Граничният пункт "Кулата" между България и Гърция.

Европейската комисия (ЕК) призова в сряда Съветa на Европейския съюз (ЕС) да вземе необходимите решения, които да позволят на България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенгенското пространство без повече забавяне.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване от десетилетие насам, но това така и не се случва. Основната причина е несъгласието на Нидерландия.

В съобщение на ЕК, разпространено в сряда, се посочва, че еврокомисарите са били запознати с оценка на значителните постижения на трите държави в прилагането на правилата за Шенген.

"В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна", отбелязва Брюксел.

От Еврокомисията припомнят, че макар България, Румъния и Хърватия да са обвързани отчасти с правилата за Шенген, гражданите им все още минават през проверки през границите на другите страни членки на ЕС.

"Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията", се казва още в съобщението, цитирано от БТА.

Според ЕК разширяването на Шенген ще повиши общата сигурност на външните граниси на Евросъюза и ще допринесе за по-добрата ефективност на полицейското сътрудничество между страните членки.

Сред доводите за готовността на България за пълноценно участие в Шенгенското пространство се посочват ефективният контрол по границите ѝ, активното полицейско сътрудничество между София и останалите страни членки, включително с помощта на Европол, както и включването ѝ в Шенгенската информационна система още преди години.

България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген през 2011 г., Съветът на ЕС призна това в две отделни свои заключения, но повече от 11 години по-късно все още не е взето решение за премахване на вътрешните граници.

ЕК допълва, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Наскоро Европейският парламент също подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG