Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутати изразиха "изумление", че България и Румъния още не са в Шенген и призоваха за приемането им


Табелата на люксембургското село Шенген, чието име носи Шенгенското пространство
Табелата на люксембургското село Шенген, чието име носи Шенгенското пространство

Европейският парламент призовава за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. В резолюция, приета във вторник с голямо мнозинство, евродепутатите поискаха държавите членки да вземат решение за приемането на двете страни до края на 2022 г.

Като отбелязват, че Шенгенското пространство е „едно от най-големите постижения на Европейския съюз“, евродепутатите изразяват „изумление“ от факта, че държавите от ЕС не са взели решение за приемането на България и Румъния, въпреки че двете страни изпълняват необходимите условия от 2011 г.

Резолюцията беше приета с 547 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 43 гласа „въздържал се“.

Приемането на България и Румъния в Шенген би довело до премахване на граничните проверки при пътуване на хора между двете страни и другите държави членки на пространството. Според евродепутатите поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно.

Всички държави членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия, са част от Шенгенското пространство, което включва и държави извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на ЕС, който обединява всички държави членки. Чешкото председателство на Съвета посочи, че възнамерява да проведе обсъждания по темата преди края на 2022 г. Европейският парламент няколко пъти досега е призовавал България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG