Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олаф Шолц: България отговаря на всички изисквания за членство в Шенген


Германският канцлер Олаф Шолц
Германският канцлер Олаф Шолц

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване. Това каза германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

„Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски“, каза той и допълни, че ще работи за това трите балкански страни да станат пълноценни членки на пространството.

По този начин Шолц затвърждава дългогодишната позиция на Берлин за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген. Страните, които отказват достъп на София, са Нидерландия и Дания. Те настояват за това България да покаже резултати в борбата си с корупцията, включително и във връзка със злоупотребите в граничния контрол и паспортните служби.

Германският канцлер поиска също и промени в начина, по който се вземат част от решенията в ЕС. По думите му решенията в сфери като външната политика и данъчните промени трябва да се вземат с обикновено мнозинство, а не както всичко друго - с пълно мнозинство. Това означава, че нито една държава членка няма да може сама да налага вето на предложения, които не са в съответствие с интересите ѝ.

За влизането на България в Шенген се говори от повече от десетилетие. През 2011 г. по време на първия мандат на ГЕРБ тогавашният премиер Бойко Борисов каза, че оставащата задача е „една сграда да доизмажем на границата“. През 2019 г. външният министър на Нидерландия Стеф Блок каза, че страната му ще одобри членството на София, когато има уверение, че „пазите стриктно границата с ЕС и се борите с корупцията и трафика на хора“.

В последните месеци няколко събития в страната показаха обратното на исканията на Нидерландия. Първо беше разкрита схемата на пропускателния пункт „Капитан Андреево“, където контролът от години се упражнява от частна фирма с връзки, която беше заподозряна във връзки с криминалния свят.

Преди дни автобус, пълен с нелегални мигранти, шофиран от 15-годишен сириец, помете патрулен автомобил в Бургас. Двама полицаи бяха убити при инцидента. Вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че в случая са замесени и служители на „Гранична полиция“.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG