Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо "войната за границата" на "Капитан Андреево" заприлича на истинска


Гранични полицаи патрулират в района на граничния пункт "Капитан Андреево".
Гранични полицаи патрулират в района на граничния пункт "Капитан Андреево".

"Капитан Андреево" се превърна в нарицателно. Бизнес за милиони, даден от държавата в ръцете на частна фирма. Кабинетът на Кирил Петков предприе действия да върне контрола на границата на държавата. Последваха сигнали за подкупи, заплахи, серия от обвързаности и едни "30 души, които ги докараха".

Събитията около фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ отново ескалираха през последната седмица. Пропускането на камиони беше блокирано за три дни и се образуваха опашки. Дойде и новина за поредно съдебно решение в полза отстранената частна фирма. А поведената от предишното правителство "война за границата" започна да прилича на истинска.

"Те [фирма "Евролаб 2011"] ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“. Това каза в събота за Свободна Европа директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. На пункта беше изпратена жандармерия, която да пази служителите на агенцията по храните, за да могат работят.

Причина за блокадата беше изостряне на напрежението между БАБХ и фирмата "Евролаб 2011", на която предишното ръководство на агенцията предостави бизнес за милиони левове и пълен контрол на българо-турската граница в последния работен ден на 2021 г. срещу договор за наем на помещения.

В края на май фирмата "Евролаб 2011" беше принудена да преустанови дейността си на "Капитан Андреево" и да освободи наетите от нея помещения. Това се случи, защото бившето правителство на Кирил Петков реши да си върне дейността по контрол на качеството на храните, които влизат през пункта. В резултат фирмата подаде няколко жалби в съда.

Причина за изострянето на обстановката на границата в последните дни е поредица от съдебни решения по жалбите на дружеството срещу заповеди на директора на агенцията по храните.

Как започна всичко

От 20 май БАБХ пое изцяло контрола на „Капитан Андреево“. Представители на агенцията извършват всички дейности, свързани с фитосанитарния контрол на границата. Това включва товаро-разтоварните дейности и лабораторния анализ на взетите проби.

Възможността БАБХ да извършва цялата дейност беше осигурена чрез няколко заповеди на директора на агенцията по храните.

Частната фирма „Евролаб 2011“ беше отстранена от всички дейности, свързани с фитосанитарния контрол. Това стана със заповед на директора на агенцията по храните. С друга заповед беше разпоредено фирмата да напусне помещенията на БАБХ на пункта, в които се намира и лабораторията ѝ.

Фирмата остана да работи на границата, но само като оператор на транспортните компании. Това означава посредническа дейност като представител на собствениците на камиони пред българските власти за придвижване и обработка на документи.

"Евролаб 2011" обжалва в съда решенията на БАБХ.

Какво се случи на границата

Миналата седмица български превозвачи подадоха сигнал, че работата на фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" е блокирана.

В четвъртък Георги Василев от Асоциация „Български пипер“ съобщи, че „12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, собственост на членове на асоциацията и 40 тона лично мои зеленчуци седят вече 26 часа пред българската граница и не им се позволява да отидат на здравен контрол пред органите на БАБХ. Над 500 хладилни камиона в момента очакват здравен контрол“.

По думите му „фирма „Евролаб 2011“ по всякакъв начин саботира и препятства работата на здравните ни органи чрез скандали“.

Официално съобщение за проблем на границата нямаше. В събота директорът на агенцията по храните проф. Христо Даскалов потвърди пред Свободна Европа, че има конфликт с представители на "Евролаб 2011".

Той каза, че от фирмата са се опитали "да ни възпрепятстват да извършваме контрола и блокираха рампите. Те ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“, каза Даскалов. Той обясни, че работата на служителите се осигурява от присъствието на жандармерия.

Какво направи служебното правителство

За проблема на границата се разбра официално за първи път в неделя след посещение на пункта на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той каза, че фитосанитарният контрол на граничен пункт „Капитан Андреево“ вече работи нормално.

„Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията и преустановяване на тези конфликти и най-различни взаимодействия, които застрашаваха да ескалират. Жандармерията ще остане колкото е необходимо, за да обезпечи нормалното функциониране на пункта“, обясни Демерджиев.

Правителството на Кирил Петков предприе действия по отстраняване на частната фирма, защото според тях така държавата губи по около 200 млн. лева годишно от приходи. Възстановяването на държавния контрол на границата ще увеличи и шансовете на България за приемане в Шенген, казват бившите управляващи от "Продължаваме промяната".

Какво иска фирмата "Евролаб 2011"?

На този въпрос не може да се даде обективен отговор, защото от фирмата не коментират последните събития. Свободна Европа се опита многократно да се свърже с управителя на фирмата.

На 19 юли Върховният административен съд (ВАС) възстанови дейността на частната фирма "Евролаб 2011" по извършване на лабораторна и товаро-разтоварна дейност на граничния пункт "Капитан Андреево". Седмица по-късно съдът потвърди решението си.

Това е причината представители на фирмата да се опитат да възобновят дейността си по фитосанитарния контрол и товаро-разтоварната дейност.

Защо тогава БАБХ не пуска "Евролаб 2011" на границата?

В момента БАБХ се опитва да задържи контрола върху фитосанитарния контрол на границата с юридически процедури. Агенцията оспорва валидността на договора за наем, като междувременно се опитва да държи "Евролаб 2011" извън контролната дейност на границата със заповеди, които предвиждат предварително изпълнение.

Независимо, че съдът спря предварителното изпълнение на заповедите, ограничаващи лабораторна и товаро-разтоварна дейност на "ЕВролаб 2011", има друга заповед на директора на БАБХ, с която той спира достъпа на фирмата до помещенията. Има и решение, че договорът за наем с "Евролаб 2011" е недействителен.

Защо конфликтът ще ескалира отново

Причината конфликтът за ескалира отново е поредно решение на ВАС от петък, с което казва, че "Евролаб 2011" може да остане в помещенията на БАБХ на "Капитан Андреево" до окончателното произнасяне на съда по спора за договора.

Това означава, че фирмата може да се върне в сградата на пункта, която ползва по силата на договор за наем, сключен в последния ден на 2021 г.

Съдът връща фирмата "Евролаб 2011" на границата, но това не решава спора по същество с БАБХ. Решенията на съда се отнасят до предварителното изпълнение на заповедите на директора на агенцията.

Това означава, че фирмата може да работи по договора си с държавата, докато излезе окончателно решение дали това е законно или не.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00
XS
SM
MD
LG