Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Взаимодействия, които застрашаваха да ескалират". Контролът на БАБХ на "Капитан Андреево" е възстановен


Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Фитосанитарният контрол на граничен пункт „Капитан Андреево“ вече работи нормално. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който направи инспекция на пункта.

„Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията и преустановяване на тези конфликти и най-различни взаимодействия, които застрашаваха да ескалират. Жандармерията ще остане колкото е необходимо, за да обезпечи нормалното функциониране на пункта“, допълни той.

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря за три дни обработката на камиони на „Капитан Андреево“. Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов каза за Свободна Европа, че причина за това са били действията на представители на фирмата „Евролаб 2011“, които са блокирали рампите.„Те ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“, каза Даскалов.

Министърът на вътрешните работи потвърди, че има сигнали, че служители на частното дружество са заплашвали служители от БАБХ.

„Казусът е юридически и мястото за неговото решаване е в съда. Нито една от страните не бива да мисли, че ще го реши тук на място“, призова министърът. Демерджиев съобщи още, че агенцията по храните и нейни системи са станали обект на хакерска атака, източникът на която се проверява.

Демерджиев каза, че на пункта е имало служител на БАБХ с оръжие, но той е предупреден по Закона за МВР и не е установено да е заплашвал някого с него.

Жандармерия осигурява работата на служителите на БАБХ
Жандармерия осигурява работата на служителите на БАБХ

Сигнал за блокирани камиони на границата подаде в четвъртък Георги Василев от Асоциация „Български пипер“. „12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, собственост на членове на асоциацията и 40 тона лично мои зеленчуци седят вече 26 часа пред българската граница и не им се позволява да отидат на здравен контрол пред органите на БАБХ. Над 500 хладилни камиона в момента очакват здравен контрол“, написа Василев. По думите му „фирма „Евролаб 2011“ по всякакъв начин саботира и препятства работата на здравните ни органи чрез скандали“.

В средата на юли Върховният административен съд (ВАС) възстанови дейността на частната фирма "Евролаб 2011" по извършване на фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Казусът стана международно известен, след като преди месеци управляващите в оставка обявиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG