Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът потвърди връщането на "Евролаб 2011" на "Капитан Андреево"


Камиони на ГКПП "Капитан Андреево", чакащи да бъдат разтоварени и проверени.

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил искане от директора на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов за тълкуване на определението на върховните съдии, с което миналата седмица фирмата "Евролаб 2011" беше допусната отново да извършва товарене и разтоварване на камиони на граничния пункт "Капитан Андреево". На практика така върховните съдии потвърждават връщането на частната компания на границата, което беше постановено "безусловно и незабавно" на 19 юли.

"Евролаб 2011" извършваше фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" допреди няколко месеца, когато управляващите в оставка от "Продължаваме промяната" разкриха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

"Евролаб 2011" беше принудена да преустанови дейността си на "Капитан Андреево" и да освободи наетите от нея помещения там от директора на Българската агенция по безопасност на храните. Впоследствие фирмата подаде няколко жалби в съда, които миналата седмица бяха уважени от магистратите.

В понеделник Христо Даскалов е поискал от ВАС да разтълкува определението си, с което възстановява достъпа на "Евролаб 2011" до извършването на товаро-разтоварна дейност на граничния пункт.

С новия с акт върховните съдии потвърждават, че БАБХ не може да продължава да извършва тази дейност, защото европейски регламент задължава операторите "да предоставят на служителите на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен контрол".

"Предоставянето на достъп до стоките на вносителите безспорно включва товаро-разтоварна дейност. БАБХ не може сама да предоставя стоката пред себе си", посочва Върховният административен съд.

Даскалов е помолил и за тълкуване по повод неяснотата дали определнието на ВАС трябва да се прилага и спрямо останалите оператори на "Капитан Андреево", които към 20 май са общо 20. В тази връзка магистратите посочват, че произнесеният от съда акт не засяга "трети лица, които изпълняват функциите на оператори по товаро-разтоварна дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG