Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безусловно и незабавно". Съдът възстанови частния контрол на "Капитан Андреево"


Пунктът на БАБХ, където се извършва фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".
Пунктът на БАБХ, където се извършва фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Върховният административен съд (ВАС) възстановява дейността на частната фирма "Евролаб 2011" по извършване на фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Казусът стана международно известен, след като преди месеци управляващите в оставка обявиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

"Евролаб 2011" беше принудена да преустанови дейността си на "Капитан Андреево" и да освободи наетите от нея помещения там от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Впоследствие фирмата подаде няколко жалби в съда.

От ВАС съобщиха във вторник, че върховните съдии са се произнесли по три от тях, възстановявайки "безусловно и незабавно" компанията като оператор по товарене и разтоварване на камиони, преминаващи границата. Освен това магистратите приемат, че "Евролаб 2011" може да продължи да прави лабораторни изследвания на плодове и зеленчуци заедно с централната лаборатория на БАБХ.

Успоредно с това стана ясно, че Административният съд в София-град (АССГ) е отменил предварителното изпълнение на заповедта, с която Даскалов беше наредил на фирмата да освободи наетите от нея помещения на територията на граничния пункт, съобщи правният сайт "Де факто". Това означава, че "Евролаб 2011" може да продължи да ползва помещенията на граничния пункт до решаването на съдебния ѝ спор с държавата по същество.

Определението на АССГ обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Делото, разглеждано от съда, е образувано по жалба на "Евролаб 2011", в която дружеството твърди, че незабавното му изгонване от "Капитан Андреево" нe e в дъpжaвeн и oбщecтвeн интepec.

Мотивите на ВАС

В същото време ВАС се произнася по три други жалби на компанията, в чието разпределяне и разглеждане участва лично председателят на съда Георги Чолаков, съобщи "Капитал". Първата от тях е свързана с товаро-ратоварителната дейност на "Капитан Андреево". Според върховните съдии БАБХ незаконно е забранила на служителите на "Евролаб 2011" да извършват това, защото забраната не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт.

Съдът анализира две заповеди на Даскалов от 17 и 19 май и макар че в тях няма такава изрична забрана, магистратите откриват проблем във въведени нови такси на БАБХ, една от които е именно за товаро-разтоварни дейности от ГКПП на транспортни средства, превозващи товари от трети страни.

"На база на така въведената такса обаче, без да е издаден какъвто и да е административен акт, администрацията неправомерно с фактически действия забранява на операторите да управляват товарите, които съгласно съответния европейски регламент са под техен контрол", приема ВАС.

Върховните съдии посочва, че "БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности", защото според европейските правила "стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а от своя страна операторите са тези, които трябва да извършват товаро-разтоварните дейности".

По отношение на изследването на проби от плодове и зеленчуци, което със заповед на Даскалов от 17 май беше разпоредено да се прави само в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ, съдът намира, че държавата на може да монополизира тази дейност.

В определението на ВАС по втората жалба на частната фирма се казва, че въпросната заповед на Даскалов не отменя заповед на земеделския министър от 2012 г., "с която "Евролаб 2011" е определена за лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци".

С третото дело пък се връща на АССГ за разглеждане по същество жалбата на "Евролаб 2011" срещу писмо на директора на БАБХ от 18 май до началника на "капитан Андреево", в което е разпоредено пробите от пратки на плодове и зеленчуци от Турция да се изпращат за изследване в централната лаборатория на БАБХ.

Определението на АССГ

Именно АССГ произнася на 14 юли определението, с което отменя предварителното изпълнение на заповедта на Даскалов, с което "Евролаб 211" е изгонена от помещенията на граничния пункт.

Частната фирма твърди пред съда, че с това свое действие държавата би ce лишилa oт зaплaщaния нaeм и би тpябвaлo дa плaти нaпpaвeнитe в пoмeщeниятa пoдoбpeния нa cтoйнocт нaд 2 млн. лв. Позицията на БАБХ по делото гласи, че е недопустимо "чacтният интepec нa eднo дpyжecтвo, a cъщo дopи и бългapcĸият интepec, дa имaт пpeвec нaд интepeca нa вcичĸи гpaждaни нa Eвpoпeйcĸия cъюз".

"Евролаб 2011" влезе във фокуса на общественото внимание в началото на април. Тогава стана ясно, че държавата доброволно ѝ е предоставила монопола върху изключително печеливша дейност на границата. През май правителството реши да прекъсне потока от пари към дружеството.

Договорът за наем на помещения на територията на граничния пункт, прекратен от Даскалов, беше сключен на 31 декември 2021 г. Той даваше възможност на частната фирма да затвори цикъла на проверка на границата, като едновременно представлява, проверява и пропуска през границата фирмите, превозващи плодове и зеленчуци.

"Тази дейност генерира по 5 хил. лева на час", каза за Свободна Европа депутатът Константин Бачийски ("Продължаваме промяната"). Според председателя на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев ("Продължаваме промяната") загубите за държавата от монопола на частната фирма са достигали 200 млн. лева годишно.

След като държавата си възстанови контрола над "Капитан Андреево", БАБХ отчете над два пъти ръст на приходите за времето, в което извършват контрола. За периода от 20 май до 28 юни издадените фактури са в размер на над 3,6 млн. лв. За сравнение за същия период на миналата година те са 1,56 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG