Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чакат връщането на правилните сили". БАБХ регистрира над 700 % ръст в пробите за пестициди на "Капитан Андреево"


БАБХ регистрира ръст в наличието на пестициди в храните след като пое контрола на "Капитан Андреево"
БАБХ регистрира ръст в наличието на пестициди в храните след като пое контрола на "Капитан Андреево"

Рязко е нараснало количество на храни, в които се открива завишено съдържание на пестициди, след като Българската агенция по храните (БАБХ) пое лабораторния контрол на „Капитан Андреево“. Това съобщиха на съвместна пресконференция заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов.

БАБХ пое контрола на „Капитан Андреево“ на 20 май. „През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона храни, в момента това количество е 22 тона, което е 246 % повече“, каза Христанов.

При сравняване на общото количество разликата е още по-драстична. Резултатите от лабораторния контрол в периода май-юни през тази и миналата година показва ръст от над 700 % на количеството отхвърлена заради пестициди храна.

Според Христанов „това повдига въпроса за качеството на контрола, който е извършван“, както и съмнението, че е възможно “в България и Европа да са допускани храни със завишено съдържание на пестициди, било заради злоупотреба, било заради некачествено изпълнение на лабораторната дейност”.

От агенцията забелязват промяна и в поведението на фирмите превозвачи, когато пробите покажат, че возят замърсена с пестициди храна.

„Предишната практика на предишните фирми наемателки [на помещенията на БАБХ на „Капитан Андреево“] е била да “унищожават” тези негодни партиди. Сега, когато ние контролираме процеса на “Капитан Андреево”, разбираме, че фирмите [превозвачи] предпочитат да ги връщат в Турция. Това е един странен подход, но той е факт“, каза директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов.

По думите на Христанов “може да се направи спекулацията, че тези храни не са били унищожавани, а са намирали път към вътрешния пазар”, но това е обект на допълнително разследване.

В интервю за Свободна Европа през седмицата Христанов каза, че “[има] три пестицида, които не са били изследвани. Ние не намираме проби, в които те да са откривани. А в същото време от 20 май досега ние ги откриваме постоянно”, каза Христанов.

Даскалов каза още, че заради действията на фирмата в помещенията, наети от държавата, напрактика контролът е бил компрометиран. Предназначението на част от тях е било променено и по този начин не е имало реална възможност за извършване на определени контролни действия.

По време на пресконференцията Христанов обясни, че настоящата фирма наемател използва различни процедурни трикове, с идеята да забави възможно най-много процеса в очакване на евентуалната смяна на властта. Той каза, че според него това са стъпки към възстановяването на „старата система“, с която България губи 300-400 млн. лв. годишно, влизали в „нечий джоб“.

„Чака се връщането на правилните сили“, каза по този повод проф. Христо Даскалов, който добави, че от 9 години инспекторите от агенцията, които работят на „Капитан Андреево“, не са били подлагани на контрол, като това не се случило на нито едно друго място. На въпрос как е било възможно това, Даскалов отговори:

„Защото някой е забранил там да се влиза и да се прави каквото и да било“.

ГДБОП вече е била сезирана по предварителния доклад на БАБХ, завършен в петък, а в понеделник до дирекцията ще бъдат изпратени пълни данни. Те ще бъдат изпратени и до прокуратурата, която ще получи и допълнителен сигнал за липсата на вътрешни проверки за „Капитан Андреево“ в последните 9 години и възможните връзки на представители на висшето ръководство с този случай.

Войната за контрола на парите, свързани с фитосанитарния контрол на границата между България и Турция, избухна след като правителството реши да прекрати 10-годишен договор с частна фирма, сключен при съмнителни обстоятелства. Тази дейност генерира приход от 5 хил. лева на час.

От 20 май контролът на границата се извършва от държавата, а преди седмица директорът на агенцията по храните издаде заповед, според която частната фирма трябва веднага да освободи помещенията на агенцията, които ползва до 15 юли.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG