Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заповед на БАБХ вади "Евролаб 2011" от сградата на "Капитан Андреево"


ГКПП "Капитан Андреево"
ГКПП "Капитан Андреево"

Частната фирма "Евролаб 2011" трябва да напусне помещенията, които заема на "Капитан Андреево". Това става ясно от заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​. Срокът за изпълнение е 14 дни.

Дружеството трябва "да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем" на граничния пункт, пише в документа.

Заповедта допуска предварително изпълнение, което означава, че фирмата трябва да бъде изведена веднага.

Освен това агенцията разпорежда на "Евролаб 2011" незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.

Фирмата "Евролаб 2011" влезе във фокуса на общественото внимание в началото на април. Тогава стана ясно, че държавата доброволно й е предоставила монопола върху изключително печеливша дейност на границата.

През май правителството реши да прекъсне потока от пари към дружеството.

Според кабинета "Петков" именно действията му по овладяване на контрола на трафика на "Капитан Андреево" са една от основните причини, довели до свалянето на правителството.

"Помещенията ни трябват"

Заповедта на директора на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният срок за освобождаването на сградата изтичат на 15 юли. "Те са променили изцяло предназначението на помещенията, което за нас е проблем. А тези помещения ни трябват", каза за Свободна Европа директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов.

С разпореждането на директора на БАБХ от петък договорът за наем с "Евролаб 2011" се прекратява, а агенцията си иска помещенията веднага. Държането на имотите "без правно основание за продължителен период от време изключително би затруднило дейността, която следва да се извършва в тези обекти от страна на БАБХ и не би гарантирало безпрепятственото извършване на официалния контрол", пише в заповедта.

Според БАБХ "незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя "Евролаб 2011" поради наличие на конфликт на интереси". Като аргумент е посочено и това, че в договора за наем на помещенията не пише, че те могат да се използват за лабораторна дейност.

В основата на конфликта на интереси е фактът, че фирмата представлява собствениците на товари, но едновременно с това ги и контролира.

Управителят на фирмата "Евролаб 2011" Васил Димитров каза пред Свободна Европа, че не е запознат със заповедта на БАБХ, според която трябва да освободи помещенията и не може да коментира.

Договор в 12 без 5

Помещенията, които Агенцията по храните си иска, са били отдадени под наем на "Евролаб 2011" с договор, сключен на 31 декември 2021 г. Именно те дават възможност на фирмата да затвори цикъла на проверка на границата, като едновременно представлява, проверява и пропуска през границата фирмите, превозващи плодове и зеленчуци.

От преценката на служителите на "Евролаб 2011" зависи дали камионите могат да минат бързо и безпроблемно, или ще се позабавят с превоза на стоката.

"Тази дейност генерира по 5 хил. лева на час", каза за Свободна Европа депутатът Константин Бачийски ("Продължаваме промяната"). Според председателя на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев ("Продължаваме промяната") загубите за държавата от монопола на частната фирма са достигали 200 млн. лева годишно.

В мотивите на заповедта е обяснена хронологията на сключването на договора между БАБХ и "Евролаб 2011" навръх Нова година. Определянето на наемател на помещенията е станало в противоречие със заповед на министъра на земеделието да не се сключват разпоредителни сделки до встъпването в длъжност на нов директор на БАБХ.

Проф. Даскалов е назначен на 30 декември и е встъпил в длъжност на следващия ден. В същия ден е подписана и заповедта за определяне на наемател на въпросните помещения, но това е направено от изпълняващият дължността директор Николай Роснев. Според юристите на агенцията това не е влизало в правомощията му и прави нищожна заповедта, с която определя "Евролаб 2011" за наемател.

В момента контролът на границата се извършва от агенцията по храните. Наети са и работници за товаро-разтоварната работа. Пробите се изпращат в София, а изчакването е между 4 и 12 часа.

От агенцията отчитат над два пъти ръст на приходите за времето, в което извършват контрола. За периода от 20 май до 28 юни издадените фактури са в размер на над 3,6 млн. лв. За сравнение за същия период на миналата година те са 1,56 млн. лв.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00

XS
SM
MD
LG