Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изблъскваха нашите работници". Жандармерия пази служителите на БАБХ на "Капитан Андреево"


ГКПП "Капитан Андреево"
ГКПП "Капитан Андреево"

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря за три дни обработката на камиони на „Капитан Андреево“. „Евролаб 2011“ се опитаха да ни възпрепятстват да извършваме контрола и блокираха рампите“, каза за Свободна Европа директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов. „Те ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“, каза Даскалов.

Сигнал за блокирани камиони на границата подаде в четвъртък Георги Василев от Асоциация „Български пипер“. „12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, собственост на членове на асоциацията и 40 тона лично мои зеленчуци седят вече 26 часа пред българската граница и не им се позволява да отидат на здравен контрол пред органите на БАБХ. Над 500 хладилни камиона в момента очакват здравен контрол“, написа Василев. По думите му „фирма „Евролаб 2011“ по всякакъв начин саботира и препятства работата на здравните ни органи чрез скандали“.

„Тази сутрин [в събота] в 4 часа вазстановихме работата на пункта“, каза за Свободна Европа Дафинка Главанска, представител на БАБХ на граничния пункт. Тя каза, че работата на служителите на агенцията на „Капитан Андреево“ се осигурява от представители на жандармерията, които са пристигнали вечерта в петък.

Управителят на „Евролаб 2011“ не беше открит за коментар.

В средата на юли Върховният административен съд (ВАС) възстанови дейността на частната фирма "Евролаб 2011" по извършване на фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Казусът стана международно известен, след като преди месеци управляващите в оставка обявиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

"Евролаб 2011" беше принудена да преустанови дейността си на "Капитан Андреево" и да освободи наетите от нея помещения там от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Впоследствие фирмата подаде няколко жалби в съда.

"Моделът на срастване на мафията и държавата". За "Капитан Андреево" и властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG