Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Равенство и недискриминация". Парламентът призова ЕС да приеме България в Шенген


Народното събрание прие декларация за присъединяването на България към Шенгенското пространство, с която призова страните членки на Европейския съюз (ЕС) да го подкрепят. С това "ще се утвърдят принципите на равенство и недискриминация", се казва в документа.

Той беше подкрепен от 106 депутати, а 18 бяха "против" - от "Възраждане". "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" не участваха в гласуването, защото не бяха в залата заради несъгласие с приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс.

В декларацията Народното събрание заявява пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членство на България до края на 2022 г.

В документа се припомня, че България е изпълнила критериите още през 2011 г. и готовността ѝ е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия, Европейския парламент и заключенията на мисията от експерти по-рано тази година.

В сряда Европейската комисия призова Съветa на ЕС да приеме България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство без повече забавяне. Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване, но все още Нидерландия остава несъгласна.

Миналия месец страната прие резолюция, с която се противопостави на приемането на Румъния и България, защото "корупцията и организираната престъпност в двете страни представляват заплаха".

Базираното в Брюксел електронно издание "ЕЮ Обзървър" пък съобщава, че Словения ще постави под въпрос влизането на Хърватия в Шенгенската зона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG