Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрийски министър се обяви против приемането на България в Шенген


Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер се обяви против приемането на Хърватия, Румъния и България в Шенгенското пространство. В интервю пред австрийското издание Курир той каза, че “не е време да гласуваме за разширяване сега, ако системата на външните граници не работи”.

“Не може да се занимаваме с разширяването на една повредена система. Ситуацията в Европа показва кристално ясно, че защитата на външните граници се е провалила”, каза Карнер, цитиран от изданието.

Свободна Европа попита пресцентърa на австрийското външно министерство дали това е официалната позиция на страната. До момента не са получени отговори.

Изказването на Карнер идва на фона на увеличен брой пристигащи в Австрия мигранти, които са преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство на Австрия от началото на годината до границата са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

Герхард Карнер е представител на консервативната Австрийска народна партия.

Въпросът за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген ще бъде гласуван на съвета на министрите на правосъдието от ЕС в началото на декември. За да бъдат приети страните, държавите членки трябва единодушно да гласуват в подкрепа на това. Дори една държава може да блокира присъединяването им.

Нидерландия по-рано заяви, че иска още доказателства, че страните са готови за членство в Шенген и че борбата с корупцията в тях постига резултати. Ако не ги получи, Хага няма да подкрепи присъединяването им. Резерви има и в Швеция и Дания, съобщиха по-рано местни медии.

Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG