Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заложник". Според Радев само Нидерландия не подкрепя влизането на България в Шенген


Българският президент разговаря с лидера на нидерландия Марк Рюте на 20 октомври в Брюксел.
Българският президент разговаря с лидера на нидерландия Марк Рюте на 20 октомври в Брюксел.

Румен Радев е разговарял с няколко лидери на европейски държави и е уверен, че единствено Нидерландия не подкрепя влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това каза президентът в петък по време на Европейския съвет в Брюксел.

Всички държави членки трябва да подкрепят единодушно приемането на нови страни в Шенгенското пространство, така че решението на Хага е от голямо значение за София и Букурещ.

„България и Румъния стават заложник на вътрешната политика в Нидерландия, където предстоят избори“, каза Радев.

Президентът обаче беше положително настроен към прогреса на страната по пътя към Шенген. Той каза, че отново е провел „задълбочен разговор“ с холандския премиер Марк Рюте по въпроса за присъединяването на страната ни към Шенген, но не даде повече подробности.

В четвъртък парламентът в Хага прие резолюция България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген. В нея се иска от нидерландското правителство "да не предприема необратими стъпки" за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, докато не извърши "по-нататъшни разследвания на наблюдението на границите и намаляването на корупцията и организираната престъпност в и двете страни", пише Капитал.

По-рано този месец обаче Европейският парламент прие с голямо мнозинство незаконодателна резолюция, в която призовава Съвета на Европейския съюз до края на 2022 г. да предприеме всички необходими мерки за приемане на решението за влизане на Румъния и България в Шенгенското пространство. На това гласуване 21 от общо 29 нидерландски евродепутати подкрепят резолюцията.

В петък Радев увери, че въпреки Нидерландия в ЕС има голяма подкрепа за приемането на двете държави в Шенген. По думите му чешкият премиер Петър Фиала се е ангажирал категорично през декември чешкото председателство на Съвета на ЕС да работи по всички процедурни механизми, така че да се търси решение на исканията на Нидерландия.

Според българския президент България има положителен резултат от последната инспекция на европейската мисия в страната и „всички държави вече застават зад България“.

По неговите думи е необходимо допълнително разяснение какво означава във времена на икономическа криза България да стои с блокирани граници. „Когато за нашата икономика, за икономиката на Европа, е важно бързото движение на хора, стоки, услуги и капитали - в момента срещаме ненужно затормозяване“, каза президентът.

Румънският премиер Николае Чука също изрази умерена загриженост за гласуването в нидерландския парламент, съобщи Дневник. Той напомня, че румънските власти са поканили нидерландски експерти да извършат разследвания на място по аспектите, които смятат за проблемни. По думите му са изпълнени всички изисквания за членство в Шенген. Резултатът от неотдавнашното посещение на Европейската мисия в Румъния е положителен, подчертава Чука.

През последните години именно Нидерландия се явява една от основните спънки за присъединяването на България и Румъния към Шенген, припомня Капитал.

"В продължение на много години нидерландското правителство гласува против влизането на Румъния и България в шенгенското пространство поради постоянната корупция и постоянните проблеми с организираната престъпност в двете страни", пише в приетата в Хага в сряда резолюция.

Според холандските депутатите все още продължават разследвания с ограничен обхват и мисии за установяване на факти относно функционирането на принципите на правовата държава, корупцията и организираната престъпност в Румъния и България. Затова те искат Нидерландия сама да проведе проучвания и наблюдения на границите на България и Румъния.

В момента от държавите в ЕС България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство. То включва и страни, които не са членки на ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG