Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цинизъм." Какви са реакциите на решението на Нидерландия да блокира България за Шенген


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев и двама министри в служебното правителство критикуваха решението на Нидерландия да блокира присъединяването на България към Шенгенското пространство. Те определиха позицията на Хага като “цинизъм” и “дискриминация”.

В петък стана ясно, че Нидерландия ще подкрепи приемането на Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство, но ще наложи вето на присъединяването на България. Членството на трите държави в Шенген ще се обсъжда на среща на министрите на правосъдието на държавите от Европейския съюз на 8 и 9 декември.

За приемането на нова държава в Шенгенското пространство е необходимо единодушие на страните членки. Дори един глас против означава, че държавата кандидатка няма да се присъедини.

“Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм”, се казва в позиция на Румен Радев, публикувана във Фейсбук.

“Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди”, се казва в позицията на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

“Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген. Начинът, по който го направиха, е абсолютно неприемлив, необоснован политически и юридически“, каза пред бТВ министърът на правосъдието Крум Зарков.

Той съобщи, че заедно с други министри в служебното правителство е участвал в заседания на комисии в нидерландския парламент, на които е обсъждана готовността на България да се присъедини към Шенген.

Президентът и вътрешният министър казаха, че българските гранични власти полагат “изключителни усилия, за да гарантират сигурността” на европейските граници. Радев и Демерджиев споменаха смъртните случаи на гранични полицаи от последните месеци - един беше прострелян на границата, а други двама загинаха при катастрофа с автобус, превозващ мигранти. Те казаха, че на този фон са “недопустими” и “обидни” внушенията, че турско-българската граница може да се премине срещу 50 евро.

Някои политици също реагираха на съобщението на Нидерландия, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген.

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, коментира съпредседателят на “Продължаваме Промяната” (ПП) и бивш премиер Кирил Петков.

В публикация във Фейсбук Петков каза, че е разговарял с нидерландския министър-председател Марк Рюте и е настоял да се отчетат решителните стъпки, които последното редовно правителство на България е предприело, както и обвързващите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост за осигуряване на върховенство на правото и решителна борба с корупцията.

Председателката на БСП Корнелия Нинова определи ветото на Нидерландия като “незаслужено и унизително”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира позицията на Нидерландия по време на среща в Атина на Европейската народна партия (ЕНП), в която ГЕРБ членува.

“Подчертах, че е недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство“, написа Борисов във Фейсбук след среща с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Екатерина Захариева от ГЕРБ каза, че ветото на Нидерландия е резултат от политиката на Кирил Петков и неговото правителство.

“Когато бившият министър-председател Кирил Петков обясняваше в цяла Европа, че в България е много зле, доведе до това, че даде аргумент на Нидерландия”, каза пред бТВ Захариева, която е бивш външен министър в правителството на Бойко Борисов.

Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” каза, че причините за ветото са в управлението на правителствата на Бойко Борисов от ГЕРБ.

“Трябват ясни решения, конкретни действия в борба с корупцията, във върховенството на закона”, каза Гюров пред бТВ.

Нидерландия мотивира решението си да наложи вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство с незадоволителните според нея резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Външният министър Вопке Хукстра каза, че е “твърде рано” за промяна на тази позиция по отношение на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Австрия също изрази резерви към членството на България в Шенген. Канцлерът Карл Нехамер каза, че страната му подкрепя членството на Хърватия, но е против присъединяването на България и Румъния.

Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG