Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия предлага приемането на България и Румъния в Шенген да се реши през есента на 2023


Aвстрийският канцлер Карл Нехамер
Aвстрийският канцлер Карл Нехамер

Австрия ще иска нов график за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, който да бъде определен през есента на 2023 г. Това каза в сряда вечерта австрийският канцлер Карл Нехамер на съвместна пресконференция с ръководителя на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена, съобщи БТА.

Изявлението на Нехамер дойде часове преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС на 8 и 9 декември. Министрите на вътрешните работи и правосъдието от страните членки решават дали да допуснат присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

За положително решение е нужно пълно единодушине на всички държави в съюза. Австрия вече обяви, че подкрепя Хървания, но не и Румъния и България. Нидерландия обяви, че не подкрепя членството на България на този етап.

Австрия обвързва решението си за разширяване на Шенгенското пространство с влизане в действие на неин план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници.

Нехамер каза, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е „задал времеви хоризонт до следващата есен, когато да бъде определен нова дата за гласуване приемането на България и Румъния“.

Напредък трябва да бъде отбелязан и при репатрирането и даването на бежански статут в трети страни, добави той.

По думите му държави като България „имат нужда от нашата помощ“. Нехамер се позова на полицейски данни за предпочитаните миграционни маршрути.

Вицепрезидентът на Европейския парламент Отмар Карас разкритикува позицията на Карнер. Според него блокадата на разширяването на Шенген не допринася за решаване на проблема с броя на мигрантите. Той нарече "безотговорно" смесването на двете теми.

Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европейския парламент Андреас Шидер също критикува решението на австрийското правителство.

„Да се слага вето на масата в този момент не е нищо друго, освен доказателство за личен провал и неспособност на австрийското правителство“, каза той.

Шидер обвини Нехамер, че не е застъпил миграционната тема и пред унгарския премиер Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич. Според Шидер Орбан и Вучич също са отговорни за „нарастването на трафика по Балканския маршрут“.

Третата австрийска партия в парламента - НЕОС, заяви, че съобщеното от Австрия вето за влизане на България и Румъния в Шенген показва "лекомислието на австрийското правителство и застрашава сърцевината на европейския проект: свободата".

Нидерландия също се обяви против пълното разширяване на шенгенското пространство, като подкрепя присъединяването на Румъния и Хърватия, но не и на България. София и Букурещ досега вървят "в пакет" при взимането на решения в рамките на ЕС, свързани с интеграционния процес.

Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG