Връзки за достъпност

Извънредни новини

Идеи за "ответни мерки". Бизнес и политици призовават за бойкот на Нидерландия заради Шенген


Гълъб Донев
Гълъб Донев

Критиките и призивите за "ответни мерки" срещу Нидерландия се увеличават, след като в петък стана ясно, че страната подкрепя присъединяването на Хърватия и Румъния към шенгенското пространство, но ще наложи вето за България.

В сряда към политиците, настояващи за реакция срещу позицията на Хага, се присъедини и едрият бизнес. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призова властите да планират "реципрочно отношение към едни или други интереси на кралство Нидерландия в рамките на ЕС и извън него".

В Народното събрание подобен призив отправи най-малката парламентарна група, тази на "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Първи още в петък вечерта с позиция излезе президентът Румен Радев, който заяви: "Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!".

Твърдение, че премиерът Марк Рюте е заявил, че българската граница може да се премине срещу сума от 50 евро, предизвика реакция от главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че ще поиска доказателства от нидерландската страна.

Присъединяването на трите държави към Шенген ще се обсъжда на среща на министрите на правосъдието на страните членки на Европейския съюз на 8 и 9 декември. За положително решение е нужно пълно единодушие. Освен Нидерландия, против пълното разширяване на шенгенското пространство се обяви и Австрия, която подкрепя само членството на Хърватия. Във вторник премиерът на Нидерландия Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърдиха позициите си.

Призив за бойкот на стоки

В първите дни след обявеното решение на двете страни коментарите не само продължават, а и включват призиви за "ответна реакция" от страна на българските власти.

От АИКБ разпространиха отворено писмо до президента, премиера, председателя на Народното събрание, министри, депутати. Според председателя на организацията Васил Велев оставянето на България извън Шенген и отделянето ѝ от Румъния и Хърватия е “триумф на двойните стандарти в европейската политика”.

“Отказът за приемането ни в Шенген означава нелоялна конкуренция за различни отрасли и ще оскъпи българския бизнес”, каза пред Нова телевизия в сряда Велев. Той предложи българските граждани да спрат да купуват нидерландска техника и стоки, да не зареждат от "нидерландската верига бензиностанции, представена в България", да не се изплащат студенти в страната.

Едно от предложенията му към властите за реакция е извикването на посланика на България в Хага обратно в страната за консултации. По думите му това ще е символичен акт, но "решително действие, показващо, че България не може да бъде „възпитавана“ по този начин".

Това е практика в дипломацията, с която съответната държава показва несъгласие с политиката на страната домакин на съответния посланик.

Пълен "бойкот на Нидерландия"

Партия „Български възход“ внесе в сряда в парламента проект на решение, с което ще поиска Народното събрание да задължи българския премиер и министрите в рамките на Съвета на Европейския съюз да гласуват против всички предложения на Нидерландия.

Това, според партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, ще е реципрочна мярка спрямо решения на Нидерландия за блокиране членството на България в Шенген.

Без призиви на бойкот, но с позиция, че решението на Нидерланция е недопустимо, излезе и лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на седмицата.

Служебният премиер Гълъб Донев в сряда призова Народното събрание да си върши работата, а не да го кани на изслушване по темата "Шенген".

Изслушването ми по темата за Шенген е пиар фокус.
Гълъб Донев

"Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава", каза Донев преди началото на правителственото заседание в сряда.

Причината за репликата му е решение на Председателския съвет в Народното събрание да го изслуша в петък по темата Шенген. Искането за изслушване е на "Продължаваме промяната", съобщи Нова телевизия.

"Изслушването ми по темата за Шенген е пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка, за която се хваща удавникът", каза Донев.

"Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват", каза още той.

Тази позиция идва, след като в понеделник отново служебният премиер Гълъб Донев посочи, че България покрива всички критерии за членство и каза, че правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето.

В предишните дни с критики към решението на Нидерландия преди срещата на министрите на правосъдието на 8 и 9 декември за разширяване на Шенген излязоха служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев и на правосъдието Крум Зарков.

Във вторник държавният глава Румен Радев съобщи, че е разговарял с премиера на Нидерландия Марк Рюте и България има "всички шансове" да бъде одобрена за членство в Шенген през следващата година.

Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG