Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия и Австрия потвърдиха, че не пускат България в Шенген. Радев се надява това да стане догодина


Президентът Румен Радев в Тирана, 6 декември 2022 г.
Президентът Румен Радев в Тирана, 6 декември 2022 г.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърдиха, че страните им няма да подкрепят приемането на България в Шенген на предстоящото гласуване на 8 и 9 декември. Двамата изразиха позициите си от Тирана, където в сряда се проведе срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани.

По-рано миналата седмица стана ясно, че Нидерландия ще подкрепи приемането на Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство, но ще наложи вето на присъединяването на България. Австрия от своя страна каза, че ще подкрепи само влизането на Хърватия.

"На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред", каза в сряда премиерът на Нидерландия Марк Рюте, цитиран от БНР.

В същото време австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди, че страната му също ще гласува против присъединяването на България и Румъния. По думите му двете държави се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си.

"В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални мигранти. Това означава, че те са минали през външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава като Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", каза Нехамер.

Българският президент Румен Радев, който също участваше в срещата в Тирана, коментира, че е разговарял с представителите на Нидерландия и Австрия и е убеден, че България "има всички шансове" догодина да стане част от Шенген. За целта обаче парламентът трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

"Това е нещото, което задължително трябва да се свърши", каза Радев.

Предстои членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген да бъде обсъдено на среща на министрите на правосъдието на държавите от Европейския съюз на 8 и 9 декември.

За приемането на нова държава в Шенгенското пространство е необходимо единодушие на всички страни членки. Дори един глас против означава, че държавата кандидатка няма да се присъедини.

Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

В понеделник служебният премиер Гълъб Донев също посочи, че България покрива всички критерии за членство и каза, че правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG