Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на София спря проруско шествие, след като то се проведе


На снимката, разпространена от Столична община, се виждат много руски знамена.
На снимката, разпространена от Столична община, се виждат много руски знамена.

Кметът на София Йорданка Фандъкова прекрати в събота демонстрация в подкрепа на Русия в центъра на града. Тя издаде заповед, с която спря провеждането на митинг-шествието под надслов „Мир, неутралитет, суверенитет“, съобщиха от общинския пресцентър.

Събитието беше спряно след като то практически беше вече проведено. Началото му беше в 13 ч. пред президентството, след което демонстрантите преминаха от там до Народното събрание по бул. „Цар Освободител“.

От общината разпространиха снимка от шествието. На нея се виждат около 100 души, които са се събрали на площада между Президентството и БНБ и развяват предимно руски, но и няколко български знамена.

На снимки на бТВ се вижда демонстрацията, продължила на площада пред Народното събрание, където хората са закачили две големи български и руски знамена на паметника „Цар Освободител“. Има и плакати със снимки на руския президент Владимир Путин. На друг транспарант се вижда надписът „Който тръгне срещу свещена Русия, рано или късно си чупи главата“.

Във видео в Туитър се вижда как шествието преминава по булеварда под силните звуци на руска музика.

Според съобщението на Столична община събитието не е било съгласувано с нея и е прекратено въз основа на информация, получена от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В края на седмицата в социалните мрежи е била разпространявана информация, че на пл. Независимост в София ще се проведе събитие с надслов „Ние не сме неутрални. Ние сме за Русия! Победата е наша“. Това обаче е различно от заявеното от организатора в Столична община описание на демонстрацията, казват още от пресцентъра. Събитието се организира от гражданско обединение „Национална гражданска инициатива за суверенитет на България и другите държави по света“.

По-рано в събота беше съобщено, че кметът Фандъкова се е обърнала и към Върховната административна прокуратура (ВАП). Тя на свой ред е сезирала министъра на вътрешните работи във връзка със събитието.

Кметът е информирала прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „Демократична България" и от представляващи партия „Код", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември, което може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната". В сигнала се казва още, че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС".

Още в петък от ДБ и „Код“ съобщиха, че са изпратили писма до Фандъкова с искането да наложи забрана на мероприятието.

"Убедени сме, че не бива да се допускат терористични призиви и изяви в центъра на европейска София. Също така, при вероломната агресия на Русия срещу независима Украйна и избиването на народа ѝ, в момент, в който жени и деца са принудени да бедстват без светлина и топлина, е недопустимо „празнично шествие“ и подкрепа за убийците" , казаха общинските съветници от “Демократична България”.

Въпреки това Фандъкова издаде заповедта си в събота, след като шествието вече беше започнало.

От прокуратурата съобщиха в събота, че е извършена проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на София информация и на приложения снимков материал. Резултатите от проверката са изпратени на министъра на вътрешните работи.

На 24 февруари Русия нападна Украйна по заповед на президента Владимир Путин, без да е била провокирана за това. Оттогава руската армия взе много цивилни жертви и унищожи много украински градове. Москва е обвинена, че извършила редица престъпление срещу човечеството и военнопрестъпления по време на инвазията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG