Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев съобщи за намерен масов гроб в Изюм


Част от откритите гробове край Изюм
Част от откритите гробове край Изюм

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област. Градът беше освободен от руска окупация преди няколко дни.

„Русия оставя смърт навсякъде след себе си. Тя трябва да бъде държана отговорна за това“, каза президентът Володимир Зеленски, който сравни ситуацията в града с тази в Буча и Мариупол.

Тленните останки ще станат обект на разследване, чиято цел ще бъде събиране на доказателства за извършени военни престъпление от страна на Русия. Това каза главният полицейски следовател за Харковска област Серхий Болвинов пред „Скай Нюз“. Очаква се днес мястото да бъде посетено от украински и международни журналисти.

Освен това украинската полиция съобщи, че има информация и за редица други масови гробове в града. Открити са както масови гробове на цивилни, така и такива на украински войници.

През април след първото по-голямо отстъпление на руската армия в няколко града в Северна Украйна бяха открити масови гробове. В Буча руската армия остави десетки тела на убити по улиците, а по-късно бяха намерени още десетки в общи гробове, мазета и други.

Русия отрича убийствата на цивилно население и на няколко пъти твърдеше или че всичко е постановка, или че убийствата са били извършвани от украинските сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG