Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Клетки на руския свят". Украинските служби са проверили 15 църкви в Харков за руско влияние


Служители на Службата за сигурност на Украйна проверяват документите на посетителите на манастира "Печерска лавра" в Киев на 22 ноември в рамките на продължилата седмици наред мащабна проверка по подозрения в проруска дейност.
Служители на Службата за сигурност на Украйна проверяват документите на посетителите на манастира "Печерска лавра" в Киев на 22 ноември в рамките на продължилата седмици наред мащабна проверка по подозрения в проруска дейност.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е претърсила 15 катедрали и манастири на Украинската православна църква (УПЦ) в Харковска област. Това стана ясно от изявление на СБУ в събота, като мащабната проверка е по подозрения за проруска дейност на членове на нейното ръководство.

Службите претърсват църкви на УПЦ в цяла Украйна в рамнките на мащабна проверка, започнала преди седмици. На 22 ноември СБУ, Националната полиция и Националната гвардия претърсиха историческата Киево-Печерската лавра, седалище на УПЦ, след като седмица по-рано стана ясно, че СБУ е образувала дело за изпълнение на песента "Майка-Рус" в един от храмовете на манастира.

Претърсването е по закон, който забранява оправдаване на руската агресия срещу Украйна. От лаврата са съобщили, че свещеникът, по време на чиято служба се е случило това, е отстранен.

През последната седмица СБУ е проверила Свято-Покровския манастир в центъра на Харков, втория по големина град в Украйна, както и още 14 манастира и катедрали в региона.

Според службата религиозните институции се използват като инструмент за руско влияние в Украйна. УПЦ беше под юрисдикцията на руския православен патриарх в Москва до май 2022 г., когато прекъсна връзките си с него заради непровокираното нахлуване на Русия в Украйна.

Руската православна църква е тясно свързана с Кремъл. Нейния лидер, патриарх Кирил, подкрепи войната.

Обиските са били извършени, "за да се изключи използването на религиозни общности като клетки на "руския свят" и да се защити населението от провокации и терористични актове", се казва в изявлението на СБУ. Тя твърди, че е открила библиотека с прокремълска агитация, както и пари в различни валути, включително руски рубли.

По-рано този месец бяха извършени още обиски на обекти на УПЦ в областите Закарпатие, Житомир и Ровно. Тогава СБУ съобщи, че е открила голямо количество "антиукраински материали", както и документи, потвърждаващи, че членовете на УПЦ притежават руски паспорти.

След обиска в Харков СБУ съобщи, че е открила още един монах, който е притежавал руски паспорт, и сега разследва дали той е участвал в събирането на разузнавателни данни за Москва и дали е участвал в други подривни дейности.

УПЦ протестира срещу обиските, като нарече обвиненията в предполагаемо сътрудничество на монаси и свещеници "недоказани и неоснователни". Тя предупреди СБУ да не "разпалва вътрешна война".

Украинският президент Володимир Зеленски каза на 3 декември, че правителството му ще продължи да предприема мерки за гарантиране на "духовната независимост" на Украйна от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG