Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нехамер оправда австрийското вето над България и Румъния за Шенген с бездействие на ЕК


Канцлерът на Австрия Карл Нехамер
Канцлерът на Австрия Карл Нехамер

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер каза, че тъй като Европейската комисия не действа за ограничаване на мигрантския натиск, страната му е трябвало да наложи вето на влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Нехамер разви тази теза в интервю по австрийската телевизия в неделя.

В четвъртък Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Там беше допусната единствено Хърватия. Австрия гласува срещу приемането на двете балкански страни, а Нидерландия - само срещу това на България.

Нехамер каза още, че върху никоя друга страна няма такъв мигрантски натиск, пропорционално на населението, какъвто има върху Австрия. Нидерландия опитва продължително време да намери подкрепа в Европейския съвет, но не успя. В другите държави от ЕС има съзнание за проблемите, различно от това в Австрия. След като Комисията не действа, е необходимо да се действа „силно“ и националнодържавнически, каза канцлерът.

Според него в други държави от ЕС няма достатъчно натиск и срещу нерегистрираното преминаване на границите от мигранти, а голяма част от тях са дошли през Румъния и България.

"На границата между България и Турция убиват полицаи, това са много сериозни ситуации, така както има драматични сцени на границата между Унгария и Сърбия.", каза още Нехамер. Той добави, че ще бъде оказана помощ за опазване на границата на Унгария със Сърбия.

„Точно така искаме да помогнем и на България и Румъния. Много важно е за мен да кажа, че това не е еднопосочна улица, че няма просто едно „не“, българите вече помолиха за помощ, ние ще ги подкрепим и точно така ще постъпим и с Румъния“, каза канцлерът.

Нехамер каза още, че за да функционира Шенген, трябват здрави външни граници, а това отдавна не действа. "Германия започна да контролира границите с Австрия, ние започнахме да контролираме границите към Унгария и Словения, Германия контролира границите към Чехия, Чехия – към Словакия, което значи, че тук имаме проблем и докато не го решим, не можем да говорим за разширяване, уточни канцлерът.

Според него е възможно ветото да бъде вдигнато едва когато граничният контрол в България и Румъния бъде подобрен.

Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:27 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG