Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и САЩ призоваха за деескалация на напрежението в Северно Косово


Блокада в Северно Косово
Блокада в Северно Косово

ЕС и САЩ призоваха за деескалация на напрежението в Северно Косово. През последните дни местните сърби издигнаха барикади по пътищата, стигна се до престрелки с косовската полиция, а зашеметяваща граната беше хвърлена по автомобил на мисията на Европейския съюз (ЕС) в Косово. Засега няма информация за пострадали.

До поредните протести се стигна, след като властта в Прищина продължи с плана си за бракуване на сръбските регистрационни автомобилни табели.

Допреди войната за независимост през 1998 и 1999 г., Косово беше част от Сърбия. Независимостта на Косово беше обявена през 2008 г. и е призната от САЩ и почти всички държави от ЕС, включително България, но не и от Сърбия и Русия.

Етническите сърби в северната част на Косово, които не признават властта в Прищина, продължават да използват автомобилни табели, издадени от сръбските институции след края на войната. Те се считат за незаконни от косовското правителство, но бяха позволени досега в четири северни общини със сръбско мнозинство.

Последните протести бяха предизвикани от ареста на 10 декември на бившия полицай Деян Пантич, който е етнически сърбин. Той беше част от масовото протестно напускане на сърби от полицията миналия месец.

Сърбите поставиха шест пътни блокади в знак на солидарност с Пантич, който е обвинен в тероризъм, заради нападения на държавни учреждения, офиси на избирателната комисия, както и полицейски служители и служители на избирателната комисия в Северно Косово.

След ареста на Пантич сръбски официални лица предложиха да бъдат изпратени сръбски военни и полицаи през частично признатата граница на балканските страни.

Блокада на пътя до Рударе, за която са използвани камиони, дарени от ЕС.
Блокада на пътя до Рударе, за която са използвани камиони, дарени от ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Косово и Сърбия да намалят напрежението. По думите му те "трябва да намерят път за слагане на край на сбиванията по улиците, на издигането на блокади".

Посолствата на САЩ в Прищина и в Белград направиха общо изявление във връзка с последните събития в Северно Косово. В него се призовава сърбите да премахнат веднага барикадите и да се сложи край на заплахите с насилие и всяването на страх.

Посолствата на САЩ в столиците на Косово и Сърбия изразиха пълна подкрепа към мироопазващите мисии на НАТО и ЕС в Косово - КейФор и ЕУЛЕКС. Американските дипломатически мисии осъдиха всички нападения над косовските и международните служби по сигурността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG