Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По същество кабинет Борисов-Радев-Пеевски". Все още липсва мнозинство за избирането на Габровски


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков (вдясно) разговаря със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков (вдясно) разговаря със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Няма промяна в позициите на партиите след представянето на проектокабинета от номинирания за премиер от ГЕРБ Николай Габровски. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП няма да подкрепят кабинета.

Така, към днешна дата, изглежда малко вероятно да бъде съставено правителство с първия проучвателен мандат.

Неврохирургът проф. Николай Габровски върна в понеделник на президента Румен Радев изпълнен мандат за правителство. Предстои предложеният от него състав на кабинет да бъде гласуван от Народното събрание в сряда.

ДПС ще вземе решение за проектокабинета във вторник. От "Възраждане" многократно декларираха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Засега сигурна подкрепа за Габровски демонстрират само от най-малката партия - "Български възход".

Дори ДПС да реши, че ще подкрепят мандата на ГЕРБ, трите партии биха имали общо 115 депутати. Правителство се избира с обикновено мнозинство плюс един глас. Това означава 121 гласа "за" от общо 240 депутати, ако всички са се регистрирали и гласуват. Тези 115 гласа биха стигнали за съставяне на кабинет, ако по някаква причина в пленарна зала има с 11 народни представители по-малко от другите партии.

"Проектоправителството, маскирано като експертно, е по същество кабинет "Борисов-Радев-Пеевски", написа във фейсбук профила си съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Според него недоумение буди номинацията на Николай Павлов за министър на енергетиката. Той беше освободен от поста изпълнителен директор на "Булгаргаз" именно от кабинета на Петков.

"Това е човекът, причинил щета средно от над 1 милион лева на ден на България. Саморъчно подписал договор за отказ от евтиния азерски газ и прехвърлил количеството към "Газпром". Павлов трябваше да бъде разследван, но прокуратурата иззе материалите, а после стопира процеса. Явно всичко това няма никакво значение в света на Борисов и Радев", написа бившият премиер.

От "Демократична България" (ДБ) засега няма официална реакция, но неофициално казаха, че няма промяна в позицията им. Обединението нееднократно заяви, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

"Ако целта на проектокабинета Габровски е да се хареса на хората с десни и реформистки настроения, боя се, че тя не може да бъде постигната с тези имена", написа във Фейсбук профила си евродепутатът от ДБ Радан Кънев.

Секретарят на парламентарната група на БСП Вяра Емилова коментира пред Нова нюз, че колегите ѝ не се интересуват от имената в предложения от Габровски кабинет, "защото зад него прозира моделът на ГЕРБ".

"Категорично няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ", подчерта Емилова с уточнението, че ако левицата получи третия мандат за правителство, "в никакъв случай няма да водим разговори с ГЕРБ".

Колегата ѝ Кристиан Вигенин пък отбеляза, че броят на присъстващите депутати в залата по време на гласуването на кабинета на Габровски ще бъде решаващ, тъй като не се изисква квалифицирано мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG