Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отдалечени от ярка партийна оцветка". Габровски върна на Радев изпълнен мандат за кабинет


Номинираният от ГЕРБ за премиер Николай Габровски връща изпълнен мандат за правителство на президента Румен Радев.
Номинираният от ГЕРБ за премиер Николай Габровски връща изпълнен мандат за правителство на президента Румен Радев.

Номинираният от ГЕРБ за министър-председател неврохирург Николай Габровски върна в понеделник изпълнен мандат за правителство на президента Румен Радев. Точно преди седмица държавният глава му връчи първия проучвателен мандат. След това Радев издаде указ, с който предложи кабинета на Габровски да бъде гласуван от парламента.

Засега единствено най-малката партия - “Български възход”, е декларирала, че би подкрепила правителство с мандата на ГЕРБ. От ДПС казаха, че са готови на разговори, но заасега не са заявили ясно намерение за подкрепа. “Продължаваме промяната” и “Възраждане” изобщо отказаха да се срещнат с Габровски, а БСП и “Демократична България” заявиха, че няма да подкрепят негов кабинет.

Въпреки че според първончалните заявки правителството с мандата на ГЕРБ не събира подкрепа от поне 121 гласа в Народното събрание, номинираният за премиер от партията на Бойко Борисов декларира пред президента готовност да управлява.

Габровски предложи кабинет с трима вицепремиери, който по думите му е изграден от “професионалисти, които са отдалечени от ярка партийна оцветка”. Сред евентуалните заместници на неврохирурга личат имената на Меглена Плугчиева и Миглена Тачева, които участваха в правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев (2005-2009).

Меглена Плугчиева е предложена за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Тя е бивш депутат и ексчлен на ръководството на БСП. Плугчиева беше вицепремиер по еврофондовете в кабинета “Станишев”.

Миглена Тачева е номинирана от Габровски за вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието. Тя е бивш кадър на НДСВ и беше правосъден министър в правителството на тройната коалиция.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ предложи Малина Крумова за вицепремиер по управлението на евросредствата.

Габровски поверява МВР на Благородна Макева, военното министерство - на Атанас Запрянов, а външното министерство - на Драгомир Заков, който за кратко оглави Министерството на отбраната в кабинет на Кирил Петков.

За министър на икономиката и индустрията е предложен Мартин Дановски, за регионален министър - Добромир Симидчиев, а за министър на транспорта и съобщенията - столичния общински съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.

Габровски предлага социалната политика да бъде оглавена от Събина Събева, здравеопазването - от Благомир Здравков, образованието - от Славчо Томов, а културата - от Ириней Константинов. За министър на земеделието е номиниран Васил Грудев, за министър на иновациите и растежа - Милена Стойчева, а за министър на електронното управление - Красимир Симонски.

За министър на енергетиката Габровски номинира бившия изпълнителен директор на “Булгаргаз” Николай Павлов, който беше освободен от кабинета “Петков”. Туризмът е поверен на Мартин Захариев, а спорта - на Борил Кръстев.

Кандидат-премиерът посочи 5 основни приоритета на кабинета си: “гласуване на бюджет, стабилизиране на инфлацията, стабилизиране на цените, работа по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозона”.

“Всичко това трябва да се случи в едни много кратки срокове. Убеден съм, че тези професионалисти, които са отдалечени от ярка партийна оцветка, ще могат да направят това в изключително кратки срокове”, обобщи Габровски пред президента.

На излизане от президентството неврохирургът заяви пред медиите, че се надява предложения от него кабинет да получи единодушна подкрепа от Народното събрание. Според него, ако не бъде формирано правителство с първия мандат, това няма да стане и с втория мандат. Вероятността за кабинет с третия проучвателен мандат, той определи като “хазарт”.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова добави, че партията ѝ е оставила свободата на Габровски сам да подбере членовете на кабинета си. Очаква се той да бъде обсъден и предложен на гласуване в парламента в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG