Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и ДБ не подкрепят кабинет на Габровски заради ГЕРБ. "Български възход" обеща съдействие


Николай Габровски и Десислава Атанасова.
Николай Габровски и Десислава Атанасова.

БСП и "Демократична България" (ДБ) потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ. "Български възход" (БВ) обаче е готова да го подкрепи. Това стана известно след срещи на номинирания за министър-председател Николай Габровски с представители на трите партии в парламента в търсене на диалог за съставяне на редовен кабинет.

В понеделник президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за сформиране на правителство на излъчения от ГЕРБ-СДС кандидат-премиер. Формацията е най-голямата парламентарната група в 48-ото Народно събрание.

Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, но ако съставите правителство, ще работим с Вас. Това каза председателят на групата на "Демократична България" в парламента Христо Иванов на Габровски по време на първата среща.

"Приемете нашите уважения към Вас като личност и професионалист. Ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от Вас като министър-председател, защото това за нас е правителство на ГЕРБ", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, чийто разговор с Габровски беше вторият поред за деня.

"Готови сме да разговаряме с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Ще направим всичко възможно такова да бъде съставено", каза лидерът на БВ Стефан Янев, чийто разговор беше третият поред.

В петък кандидатът за премиер на ГЕРБ ще се срещне с „Продължаваме Промяната“, „Движението за права и свободи" (ДПС) и с "Възраждане".

Среща на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски с „Демократична България“. На снимката: Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев и Кремена Кунева.
Среща на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски с „Демократична България“. На снимката: Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев и Кремена Кунева.

Христо Иванов каза в експозето си, че по темата "сигурност" "Демократична България" работи добре с ГЕРБ, но двете формации се разминават по темата за върховенство на правото. Нашето разбиране е, че е необходима реформа в прокуратурата, за което е необходим ремонт в конституцията, каза Иванов. Той добави още, че в ГЕРБ има нежелание за въвеждане на електронни публични услуги, което е приоритет за ДБ.

Проф. Габровски няколко пъти в разговора с депутатите от ДБ каза, че няма партийна обвързаност. По думите му България няма нужда от нови избори и основният му мотив за съставяне на редовно правителство е това, че ако няма кабинет, няма как да се реализира Планът за възстановяване на ЕС. В резултат България ще загуби милиарди от ЕС. Като втора задача той постави влизането на страната в Шенген, а като трета - присъединяването към Еврозоната.

Проф. Габровски каза, че ще поеме ангажимента да се търси конституционното мнозинство, което да позволи да се разгледат правомощия на главния прокурор.

Иванов попита Габровски каква е визията му за реализация на кабинет. Той отговори, че ще бъде подготвен документ по темата. Проф. Габровски каза още, че "деескалацията на напрежението" изисква бъдещо правителство да бъде изградено от експерти, по-отдалечени от различните партийни структури. "Някои от имената, които са приобщени, са с безспорна репутация и ще бъдат гаранти, че цялостната ни интеграция към европейски и евроатлантически структури ще продължи уверено", каза още Габровски.

"Ако успеете да реализирате правителство и да изпълните задачите си, това ще бъде успех за страната. Ние имаме решение, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство с първия мандат. Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, да работим по конкретни теми - има широк спектър от теми, по които добре работим и намираме общ с език с партията, която ви е излъчила.", каза в заключение Христо Иванов.

"Няма да подкрепим този мандат, има възможности за втория и третия. Споделяме напълно, че България има нужда от стабилност и работещ парламент", каза в началото на срещата си с Габровски лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БВ и ГЕРБ ще търсят конституционно мнозинство

Краткосрочна програма за излизане от кризата, конституционно мнозинство от 160 гласа плюс за реформа в областта на правосъдието. Тези приоритети изреди Габровски на срещата си с БВ.

Краткосрочната програма с основните приоритети ще бъде предоставена на парламентарно представените партии до дни, добави той. Стефан Янев каза, че споделят очертаните от Габровски приоритети.

"На България й е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас да имаме такова, при ясни условия и правила", каза Янев.

По думите на Габровски той ще предложи "екип от експерти, хора с добро име и добра репутация, по-отдалечени от партийните централи, за да се избегне партийната конфронтация".

Срещата на ГЕРБ с "Български възход"
Срещата на ГЕРБ с "Български възход"

Ако няма промяна в позициите на "Демократична България", БСП, "Продължаваме промяната" и "Възраждане", всички от които дадоха заявка, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, и всички депутати влязат в пленарната зала при гласуване, теоретично не е възможно съставянето на редовен кабинет с първия мандат. ДПС още няма позиция за подкрепа или не, а от "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев демонстрират диалогичност.

ГЕРБ, ДПС и "Български възход" имат общо 115 народни представители в 48-ото Народно събрание. Те ще са достатъчно за избор на правителство, ако някоя от останалите партии или 11 отделни депутати решат да не участват в гласуване на правителство. Само в хипотеза на отсъстващи народни представители нужният брой гласове "за" при съставяне на кабинет е под 121.

От "Продължаваме промяната" по-скоро няма да се опитват да съставят кабинет с втория мандат, ако първият се провали. Амбиции да направи опит са формиране на правителство има лидерът на БСП Корнелия Нинова, ако третият мандат бъде връчен на партията.

За третия мандат, който според конституцията се дава на парламентарна група по избор на президента, желание демонстрират и от "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG