Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мислим в една посока". ДПС се срещна с Габровски и не отхвърли да даде подкрепа за кабинет на ГЕРБ


Проф. Николай Габровски (вляво) се ръкува с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на срещата
Проф. Николай Габровски (вляво) се ръкува с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на срещата

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски се срещна с ДПС като последен разговор с партиите за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. От ДПС приветстваха усилията му, одобриха приоритетите му и казаха, че са готови за нови разговори. Те не заявиха категорична подкрепа за правителство, но и не я отхвърлиха.

Президентът Румен Радев връчи в понеделник първия мандат за съставяне на редовно правителство на излъчения от парламентарната група на ГЕРБ-СДС кандидат-премиер проф. Николай Габровски. Той има точно седмица на разположение да върне този мандат - изпълнен или не.

Досега Габровски проведе разговори с БСП и "Демократична България" (ДБ), които отказаха да подкрепят правителство на ГЕРБ, както и с партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български възход", които единствени до този момент заявиха готовност за подкрепа. Габровски трябваше да се срещне и с "Продължаваме промяната", и с "Възраждане" в петък, но те официално отказаха.

Ако и ДПС реши да подкрепи кабинета на ГЕРБ, числата показват, че заедно с "Български възход" имат общо 115 депутати, които не стигат за мнозинство от 121 гласа. Те ще са достатъчни обаче, ако някоя от останалите партии или 11 отделни народни представители не участват в гласуване. Само в хипотеза на отсъстващи нужният брой гласове "за" при съставяне на правителство е под 121.

След като от ПП отказаха среща, Кирил Петков коментира, че би било хубаво всички партии ясно да кажат дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ, или не.

"Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото рискът просто някой да не се появи и реално да падне кворума, би бил скрита подкрепа", допълни той.

На срещата с ДПС, която премина в приятелски тон, заедно с Габровски дойдоха зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, но те не се включиха в разговора, продължил около половин час.

Габровски каза, че иска да изгради екип от доказани професионалисти с добро име, които нямат ярка политическа окраска и ще могат да преведат страната през критичните следващи месеци.

"Целта е да се избегне влизането в нов цикъл от предсрочни избори, защото аз съм убеден, че ако сега не се състави кабинет, вероятност да отидем на следващи и по-следващи избори е много висока", добави той.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ каза, че трите най-важни приоритета са влизането на България в Шенген и Еврозоната, както и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Искам да Ви поздравя за тази отговорност, която поемате в такава драматична ситуация", отвърна му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той добави, че само бегъл поглед върху биографията на професора по неврология в "Пирогов" Габровски показва, че няма нужда от "партийно-политическите противоборства", наложили се в последните години.

На срещата дойдоха още Йордан Цонев и Ахмед Ахмедов, но те също не говориха
На срещата дойдоха още Йордан Цонев и Ахмед Ахмедов, но те също не говориха

Карадайъ каза, че в ДПС са съгласни с Габровски, че ярките партийни фигури в кабинета биха затруднили прехода към нормалност и поиска да чуе кои са те.

Кандидат-премиерът отговори, че не може да спомене имена, защото не би било етично към хората, с които преговаря.

Карадайъ каза, че за да има подкрепа за кабинет, трябва да е ясно какво ще прави той, изреждайки подобни приоритети - доходите, борбата с инфлацията, енергийната сигурност, приемането ни в Шенген и Еврозоната, работата по Плана за възстановяване и устойчивост, корупцията и съдебната система.

По повод съдебната реформа Габровски потвърди намерението си да бъде гарант на конституционно мнозинство в парламента, което да въведе в основния закон по-строг контрол върху главния прокурор. За това са нужни 160 гласа.

Карадайъ отвърна, че още в миналия парламент партията му е предложила промени в Конституцията, но другите партии използвали "тази тема като политическа дъвка" и тази тема е използвана дори като средство, за да се „кадрува в съдебната власт“. Затова сега потвърди, че пак ще търсят съгласие за конституционно мнозинство.

А за Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите лидерът на ДПС коментира критично:

"Има едни 60 млрд., които седят на трупчета в Брюксел. Те са за България и не си знае дали ще ги вземем, защото не сме си написали домашното. За да има тройка от тотото, трябва да има фиш, не сме си пуснали фиша".

Габровски се съгласи, че парите по европейски програми са стимул да се състави правителство и обобщи:

"Много Ви благодаря за това изказване, което ясно показа, че по повечето неща мислим в една посока".

В понеделник проф. Николай Габровски трябва да върне първия мандат на президента, изпълнен или не. Засега заявката на ГЕРБ е, че ще предложат кабинет. Ако те не успеят да го съставят, Румен Радев ще връчи втория мандат на ПП, които обаче засега имат подкрепа само от ДБ. На кого ще даде третия мандат при неуспех на втория държавният глава може да избере от останалите партии - ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" или "Български възход".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG