Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не съм оптимист за връчения мандат." Реакциите след номинацията на Габровски за премиер


Vezhdi Rashidov
Vezhdi Rashidov

Не съм оптимист за връчения мандат, защото в момента между отделните партии има напрежение. Това каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ), цитиран от БТА, попитан дали вижда вариант за избор на редовно правителство.

"Това, което е важно да се види, е, че в България има капацитет на хора - способни, образовани и талантливи, които могат да правят правителство”, каза още Рашидов.

Президентът Румен Радев връчи папката с проучвателния мандат за съставяне на кабинет на професор Николай Габровски. Неврохирургът и заместник-директор на болница "Пирогов" е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател.

"След толкова политически препирни и дърпания, това е един хубав знак, че има къде да бръкнеш, за да извадиш човек достоен, човек можещ. Знаете, Габровски е изключителен български лекар", каза Рашидов. Според него това е хубаво послание - да се каже, че има възможност да се подкрепят хора, които не са политици.

Може да се направи експертно правителство, каза още председателят на Народното събрание.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която днес получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, най-вероятно ще предложи тайно гласуване на потенциалния проектокабинет, начело с професора. Това съобщи днес във Варна депутатът Бранимир Балачев. Мотивът му е, че всички парламентарни група са на мнение, че страната има нужда от редовно правителство. Той добави, че от ГЕРБ ще подадат ръка и ще разговарят с всички парламентарни сили.

В същото време нито една партия официално не е заявила, че би подкрепила кабинет с мандата на ГЕРБ.

Проф. Габровски по конституция има на разположение 7 дни, в които трябва да върне мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев - празен или със списък от кандидат-министри и структура на нов Министерски съвет. За избор на правителство от Народното събрание са необходими гласовете на поне половината от присъстващите народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG