Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз ще добави още 2 млрд. евро военна помощ за Украйна


 Жозеп Борел
Жозеп Борел

Mинистрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха да внесат още 2 млрд. евро във фонда за военна подкрепа на Украйна, съобщи Ройтерс. Парите във фонда бяха до голяма степен изчерпани през почти 10-те месеца на войната.

До октомври 2022 г. ЕС отпусна 3,1 милиарда евро по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира за укрепването на способностите на украинските въоръжени сили и защитата на цивилното население срещу продължаващата военна агресия на Русия

"Днешното решение ще гарантира, че разполагаме с необходимите средства, за да продължим да оказваме военна подкрепа на въоръжените сили на нашите партньори", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Министрите ще се опитат да постигнат съгласие и за приемене на още по-тежки санкции срещу Русия и Иран.

Възможно е Унгария ще блокира тези решения, прибягвайки до това, което дипломатите наричат "изнудваческа дипломация" заради спора за блокираните средства от ЕС за Будапеща.

Що се отнася до Иран, външните министри ще разгледат нови санкции заради репресиите на Техеран срещу протестиращите и доставките на безпилотни самолети за Русия.

"Ще одобрим много строг пакет от санкции", каза Борел преди заседанието. ЕС "ще предприеме всички възможни действия в подкрепа на младите жени и мирните демонстранти".

Германският министър на външните работи Аналена Баербок заяви, че санкциите ще бъдат насочени и срещу Революционната гвардия на Иран. "С този пакет от санкции се насочваме по-специално към онези, които са отговорни за екзекуциите, за насилието срещу невинни хора...", каза тя пред репортери.

В понеделник Техеран екзекутира втори човек, участвал в антиправителствени протести.

Министрите ще обсъдят и деветия пакет от санкции срещу Русия, с който се предвижда още почти 200 физически и юридически лица да бъдат включени в санкционния списък на ЕС.

Списъкът ще бъде допълнен известни личности и телевизионни водещи, които са отговорни за разпространението на проруска пропаганда, съобщи EUobserver, като се позовава на проекторешението.

Планира се в санкционния списък да бъдат включени певецът Григорий Лепс, режисьорът Никита Михалков, телевизионните водещи Борис Корчевников и Марина Ким, политическият анализатор Сергей Михеев, блогърът Дмитрий Пучков, както и членове на семейството на бизнесмена Юрий Ковалчук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG