Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Водене на война срещу Бог". Иран екзекутира втори участник в протестите


Маджидреза Ранавард
Маджидреза Ранавард

Иран екзекутира втори затворник, задържан по време на националните протести, които вече са насочени срещу теокрацията в страната, предаде Асошиейтед прес.

По националната телевизия бяха излъчени кадри, за които се твърди, че показват как екзекутираният Маджидреза Ранавард намушква смъртоносно мъж и след това бяга. Иранските власти твърдят, че е той е убил двама служители на реда в град Машхад.

В четвъртък беше обесен Мохсен Шекари, след като беше признат за виновен от Революционния съд във "враждебност срещу Бога". Протестите в Иран избухнаха през септември, след като 22-годишната Махса Амини беше арестувана в Техеран от моралната полиция за "неправилно" носене на хиджаб. Жената по-късно умря в ареста.

Според активисти Маджидреза Ранавард е измъчван в затвора, за да му бъдат изтръгнати самопризания. Смята се, че най-малко още дузина протестиращи са получили смъртни присъди на закрити процеси.

От началото на демонстрациите в средата на септември са били убити поне 488 души, а други 18 200 са били задържани, показват данни на ирански правозащитници.

На кадрите, показани по телевизията, се вижда мъж, който преследва друг мъж по улица, застава зад него и го намушква, след като преследваният пада до паркиран мотоциклет. После нападателят, за когото телевизията твърди, че е Ранавард, бяга от мястото.

Убитият е бил служител на „Басидж“ – паравоенни доброволци под командването на Революционната гвардия. Членове на „Басидж“ бяха разположени в големите градове, в които се провеждаха протести.

Ранавард е осъден по обвинение в „мохаребех“ – дума на фарси, която означава „водене на война срещу Бог“. Такова обвинение беше повдигано и срещу други подсъдими през десетилетията след 1979 г. и по него се налага смъртно наказание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG