Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако Путин умре, няма да има война", каза Зеленски пред Летерман


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

„Ако Путин умре, няма да има война. Авторитарният режим е опасен, защото крие голям риск. Не може всичко да зависи от един човек“. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю на популярния американски водещ Дейвид Летерман.

В предаването, което беше излъчено на платформата Нетфликс, Зеленски каза още, че разбира, че голяма част от населението на Русия вярва на президента си, но по думите му „има и много други, които разбират реалността, но се страхуват“. Според украинския президент, ако Путин изчезне, Москва ще обърне поглед към вътрешната си политика, а не към външната.

В края на октомври няколко западни медии публикуваха информации, че Дейвид Летерман е пристигнал в Киев, но без да се съобщава каква е целта на визитата му и дали ще интервюира Зеленски.

Москва започна непредизвикана военна агресия срещу Киев в края на февруари. Нейната цел, по думи на Владимир Путин, беше да се „предпази“ рускоговорящото население в района на Донбас, както и да се „денацифицира“ Украйна . За няколко месеца руските войски окупираха множество територии в страната, избиха хиляди цивилни и военни и унищожиха хиляди сгради, които не са военни обекти.

През септември Украйна започна контраофанзива и си върна част от окупираните територии. Според последните информации от Генералния щаб на Украйна руската армия напада по четири направления, но навсякъде другаде е заела отбранителни позиции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG