Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Благодаря ти, че живя, Рей!" Джейми Фокс - един южняшки джентълмен на 55


Джейми Фокс пристига на церемонията по връчване на 11-тите годишни почетни награди "Оскар" през октомври 2019 г.
Джейми Фокс пристига на церемонията по връчване на 11-тите годишни почетни награди "Оскар" през октомври 2019 г.

Той е от актьорите, които преминават през киното и през живота с хумор и музика. Ролята му във филма „Рей“, посветен на живота на джаз легендата Рей Чарлс, му носи най-големите успехи - „Оскар“, БАФТА, "Златен глобус" и общо 22 филмови отличия. Носител е и на награда „Грами“.

Играл е роб, звезда в американския футбол, гений музикант, анимирана птица и супер злодей. За себе си казва, че не е създаден за брак, както и че баба му е неговият личен Бог.

Той е Джейми Фокс, а днес актьорът навършва 55 години.

Името, с което е роден на 13 декември 1967 г., е Ерик Бишоп. Когато е на седем месеца, родителите му се развеждат и той е отгледан в Терел, Тексас, в САЩ, от баба си и дядо си по майчина линия. Те се казват Естел и Марк Тали. Ерик получава строго баптистко възпитание, благодарение на баба си, и започва уроци по пиано на петгодишна възраст.

“След всичко, което баба ми вложи в това да се науча да свиря на пиано, беше доста трудно, когато ѝ казах, че си изкарвам прехраната с разказване на вицове“, казва Джейми Фокс.

“Баба ми все повтаряше: „Увери се, че изглеждаш добре. Увери се, че говориш добре. Увери се, че ще останеш този южняшки джентълмен, какъвто те научих да бъдеш.”

Затова Джейми често казва „Баба ми е нещо като моя личен Бог“.

Докато расте, Джейми Фокс се интересува от спорт и музика. Получава музикално образование в Сан Диего от Международния университет на САЩ. По това време започва да посещава клубове, в които се изявява като комик.

Първата му роля е през 1991 г. в сериалa "In Living Color". През 1994 г. излиза първият му музикален албум - "Peep This".

Джейми Фокс води собствено шоу - "The Jamie Foxx Show", което съществува до 2001 г. След участието си във филма "Всяка една неделя" на режисьора Оливър Стоун, в който си партнира с Ал Пачино, Денис Куейд, Камерън Диас, Джейми Фокс показва, че не е само добър комик.

Най-голямото доказателство за актьорския му талант обаче е ролята му във филма “Рей“, посветен на живота на музикалната легенда Рей Чарлс. Подготовката му за този образ изисква много старание и среща със самия Рей.

Режисьорът на филма Тейлър Хакфорд прави възможна тази среща. Джейми Фокс и Рей Чарлс се запознават в звукозаписното студио на легендарния музикант. Тогава Рей Чарлс настоява двамата да седнат и да свирят заедно.

„Беше поставил две електрически пиана едно до друго за „прослушването“. Заедно двамата изсвириха репертоара на Рей Чарлс“, казва режисьорът на филма „Рей“.

След като е одобрен за ролята, Джейми Фокс се налага да отслабне с около 13 килограма и дори да залепя очите си с лепило, за да „влезе в обувките“ на музиканта.

Рей Чарлс ослепява на около 5-годишна възраст, като причината за това е глаукома. Той прекарва по-голямата част от живота си сляп, но никога не губи страстта си да прави музика.

Усилията на Джейми Фокс да „влезе в кожата“ на Чарлс се увенчават с успех, след като той получава „Оскар“ през 2005 г. и общо 22 филмови награди за тази роля.

„Да отдадем почит на Рей Чарлс и неговото красиво наследство! Благодаря ти, че живя, Рей!“, казва Джейми Фокс в речта, с която приема най-голямата награда в киното.

Джейми Фокс получава "Оскар" за ролята си на Рей Чарлс във филма "Рей" през 2005 г.
Джейми Фокс получава "Оскар" за ролята си на Рей Чарлс във филма "Рей" през 2005 г.

Точно когато филмовата публика си мисли, че е видяла вече най-доброто от него, Джейми Фокс попада на Куентин Тарантино. От тяхната съвместна работа се появява филмът „Джанго без окови“, в който Фокс играе Джанго, роб, който се превръща в ловец на глави.

Джейми Фокс и Леонардо ди Каприо в сцена от филма "Джанго без окови" на режисьора Куентин Тарантино
Джейми Фокс и Леонардо ди Каприо в сцена от филма "Джанго без окови" на режисьора Куентин Тарантино

„Да работиш с Тарантино е страхотно, казва Фокс, защото той е като джаз музикант. Той просто свири…“

През септември 2007 г. Фокс получава своята звезда Алеята на славата в Холивуд.

Няколко пъти е бил номиниран за музикланите награди „Грами”, а през 2010 г. получава приза в категорията “Най-добър дует или група” заедно с R&B музиканта T-Pain за песента „Blame It”.

Джейми Фокс има две дъщери. По-голямата от тях, Корни Фокс, също е актриса. Актьорът има и две сестри – Деондра и Деидра Диксън. По-малката от тях, Деондра, е родена със Синдром на Даун. Тя е известна като посланик на Global Down Syndrome Foundation. Деондра умира през 2020 г., когато е на 36 години.

След смъртта ѝ Джейми Фокс споделя:

„Сърцето ми е разбито на милиони парчета... моята красива любяща сестра Деондра премина... Казвам премина, защото тя винаги ще бъде жива.“

Преди няколко години самият Джейми Фокс потвърди, че ще играе главната роля в сериал, режисиран от Мартин Скорсезе и посветен на живота на известния боксьор Майк Тайсън. През 2022 обаче стана ясно, че друг актьор ще влезе в образа на легендарния боксьор.

Въпреки това Джейми, с обичайното си чувство за хумор, продължава своя път в киното.

„Когато филмът ти е хубав, опциите ти са луди“, казва той.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

XS
SM
MD
LG