Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП отстрани зам.-председателката си Ева Кайли заради предполагаемата корупция, свързана с Катар


Ева Кайли е отстранена от поста си
Ева Кайли е отстранена от поста си

Европейският парламент (ЕП) гласува с голямо мнозинство за отстраняване от поста на една от заместник-председателките си гъркинята Ева Кайли. Причината е разследването за корупция, свързана с Катар, което се води срещу нея, съобщи АФП във вторник.

Евродепутатите гласуваха с 625 гласа „за“ и само 1 „против“ за отстраняването на Кайли от поста.

Ева Кайли беше една от 14-те заместник-председатели на ЕП. Тя беше арестувана в петък в Брюксел. След ареста ѝ Кайли беше изключена от гръцката социалистическа партия ПАСОК, както и от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

Във връзка с разследването бяха задържани още петима души, сред които са бащата и партньорът на Кайли.

Подозренията са свързани с това, че Катар е опитал да повлияе на решенията в Европарламента с пари. Доха се стреми към сделка с държави от ЕС, на които да продава своя природен газ, както и към възможност за безвизово пътуване на катарците в Шенгенското пространство.

Според анализатори случаят с Кайли е „най-тежкият корупционен скандал в ЕС“ в последните години.

Редица европейски лидери, сред които председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, изразиха безпокойство за случилото се и осъдиха действията на обвинените.

Гръцките власти замразиха активите на Кайли и семейството ѝ, сред които недвижими имоти, сметки и корпоративни дялове с цел да бъдат проверени за пране на пари.

Председателката на ЕП Роберта Мецола настоя началото на преговорите за отпадането на визите за гражданите на Катар и Кувейт, което трябваше да е в понеделник, да бъде отложено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG