Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-тежкият случай" на предполагаема корупция. Какво направи Ева Кайли за Катар


Министърът на труда на Катар Али бин Самих Ал Мари разговаря с гръцката евродепутатка Ева Кайли, заместник-председател на Европейския парламент, по време на среща в Катар, 31 октомври 2022 г.
Министърът на труда на Катар Али бин Самих Ал Мари разговаря с гръцката евродепутатка Ева Кайли, заместник-председател на Европейския парламент, по време на среща в Катар, 31 октомври 2022 г.

В петък по високите етажи в Брюксел започна най-тежкият, според анализатори, корупционен скандал в ЕС през последните години. В него основни герои са гръцки и италиански политици и домакинът на Световното първенство по футбол Катар. Ето как са свързани те.

В петък на излизане от хотел "Софител" в Брюксел мъж с куфар на име Александрос е причакан от белгийската полиция. Той е баща на заместник-председателката на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, а в куфарчето носи стотици хиляди евро в брой.

Така започва разкриването на огромен корупционен скандал, който разтърси Европейския парламент (ЕП) в петък. Акцията пред хотела, в който е отседнала гъркинята Кайли, е част от мащабно разследване на белгийската федерална полиция. Тя съобщи, че е установила "предполагаеми престъпления, свързани с престъпна организация, корупция и пране на пари".

Служителите на реда извършиха поне 16 обиска, при които откриха над 600 000 евро в брой, иззеха компютри и мобилни устройства и задържаха шестима души, от които двама бяха освободени в неделя.

На останалите четирима бяха повдигнати обвинения по подозрение в пране на пари, корупция и участие в престъпна организация от името на "държава от Персийския залив", която не се посочва официално.

Според информация на белгийски медии от последните дни в тази история са замесени финансовите интереси на две семейства и политическите интереси на Катар в Европейския съюз.

Кайли и съучастниците ѝ

Ева Кайли е една от 14-те заместник-председатели на ЕП. Тя е бивша водеща на новини в родната си Гърция. След ареста тя беше изключена от гръцката социалистическа партия ПАСОК, както и от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

Заемала е различни позиции в Брюксел, сред които вицепрезидент по иновационна стратегия, технологии, прогнозиране, бизнес и отношения с Близкия изток. Била е и начело на Делегацията за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО от 2014 до 2019. Член е също на комисията в ЕП, разследваща случая с шпионския софтуер Пегас.

На пръв поглед изглежда, че баща ѝ също заема централна роля в корупционната схема, след като е заловен с куфара. Той обаче е пуснат от ареста два дни по-късно според белгийското издание Le Soir, а италиански медии сочат за "мозък" на схемата друг бивш евродепутат от S&D и председател на неправителствената организация "Борба с безнаказаността" - италианецът Пиер-Антонио Панцери.

Той е обвинен в "политическа намеса сред членовете, работещи в Европейския парламент, в полза на Катар и Мароко", отбелязва гръцкото издание Το Βήμα ("Трибуна"). Неговите съпруга и дъщеря Мария Колеони и Силвия Панцери също бяха арестувани в петък.

Освен тях полицията залови партньора на Ева Каили, Франческо Джорджи, с когото имат двегодишна дъщеря. Той е и бивш парламентарен асистент на Панцери. Друг задържан в петък е брюкселски лобист, който е посочен само с инициала Ф. и който също остава в затвора, а след арестите полицията продължи с претърсвания и наблюдение и на други заподозрени в съучастие.

Защо Катар

Подозира се, че Катар е опитал да повлияе на решенията в Европарламента с пари. Доха се стреми към сделка с държави от ЕС, на които да продава своя природен газ, както и към възможност за безвизово пътуване на катарците в Шенгенското пространство.

Кайли неведнъж е изразявала подкрепа към Катар в ЕП на фона на остри критики към Доха през последните седмици, откакто там започна Световното първенство по футбол. Катар е обвиняван за лоши условия на труд и ограничени човешки права в страната.

На 24 ноември на пленарно заседание ЕП прие резолюция, с която изразява "съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти" при подготовката за Световното първенство. Тогава Кайли похвали "историческата трансформация" на страната, предизвикана от спортното събитие, и я нарече "първенец в областта на трудовите права".

"Въпреки това някои тук призовават за дискриминация, тормозят ги и обвиняват всеки, който говори или се ангажира с тях, в корупция", каза още тя.

Политико припомня, че в началото на декември Кайли се появи, за да гласува в подкрепа на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в парламентарната комисия по правосъдие и вътрешни работи, въпреки че не е член на комисията.

Белгийското издание пише и за случай от началото на ноември, преди старта на Световното първенство, когато е било планирано официално посещение на делегация от ЕП. Целта е била да се види дали има напредък в трудовото законодателство. Посещението е отложено от властите в Катар, а по-късно Кайли отива сама, за да похвали реформите от името на 500 милиона европейски граждани.

"Държавата Катар категорично отхвърля всякакви опити да бъде свързвана с обвинения в неправомерно поведение", написа в неделя в Туитър мисията на Катар към Европейския съюз.

"Всяко свързване на правителството на Катар със съобщените твърдения е неоснователно".

Какви са последствията

Ръководителят на Трансперънси интернешънъл Михиел ван Хултен каза, цитиран от Политико, че скандалът, наричан още "Катаргейт", може да се окаже "най-тежкият случай" на предполагаема корупция в ЕП през последните години.

Някои анализатори изразиха опасения за възможно отслабване на Европарламента. "Той трябва да действа бързо и решително, иначе аргументите на враговете на демокрацията ще се затвърдят. Без решителни действия колко надежден ще бъде Парламентът, когато осъди корупцията в Унгария? “, каза в интервю за вестник Les Échos експертният анализатор по европейски въпроси Карл де Майер.

Междувременно в понеделник унгарският премиер Виктор Орбан нападна евродепутатите, като написа в Туитър "Е, добро утро, Европейски парламент! И тези хора там казват, че са силно обезпокоени от корупцията в Унгария".

"Институцията трябва да преразгледа вътрешните си правила", каза още Де Майер, като предлага да се промени начинът, по който се номинират кандидатите за европейските избори през 2024 г.

Освен че беше изключена от S&D и ПАСОК, Кайли загуби и пълномощията си като заместник-председател на ЕП след ареста, а във вторник предстои заседание за решение за отстраняването ѝ от поста.

Председателката на ЕП Роберта Мецола настоя началото на преговорите за отпадането на визите за гражданите на Катар и Кувейт, което трябваше да е в понеделник, да бъде отложено.

"На чуждите държави, които мислят, че Европа се продава, казвам, че ЕП твърдо ще застане на пътя им", каза тя пред евродепутатите.

"Няма да има безнаказаност. Няма да има замитане под килима. Дълбоко съм разочарована".

Редица европейски лидери, сред които председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, изразиха безпокойство за случилото се и осъдиха действията на обвинените.

Гръцките власти замразиха активите на Кайли и семейството ѝ, сред които недвижими имоти, сметки и корпоративни дялове с цел да бъдат проверени за пране на пари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG