Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва делото за убийството на Евгения, открита в куфар. Съдът допусна искове за 2.3 млн. лева


Близки на убитата миналата есен Евгения Владимирова се събраха пред Съдебната палата във вторник, за да призоват за доживотни присъди за подсъдимите за престъплението - съпругът ѝ Орлин Владимиров и баща му Пламен Владимиров.

Софийският градски съд (СГС) допусна във вторник до разглеждане делото за убийството на Евгения Владимирова, по което са подсъдими съпругът ѝ Орлин Владимиров и баща му Пламен. Първото заседание от процеса ще бъде на 17 януари, когато ще започнат разпитите на свидетели.

Съдебният състав, председателстван от съдия Вера Чочкова, допусна за съвместно разглеждане с делото и граждански искове от роднините на жертвата на обща стойност 2,3 млн. лв. Защитата на подсъдимите поиска процесът да се гледа при закрити врата с аргумента, че могат да бъдат разкрити подробности от личния им живот и този на убитата, но съдът отказа.

Малко преди заседанието на СГС във вторник пред сградата на Съдебната палата в София се проведе мълчалив протест, организиран от близки на Евгения. Участниците в него поискаха справедливи присъди за подсъдимите, настоявайки те да получат най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

Убийството на 33-годишната жена беше извършено на 13 октомври миналата година в София, но беше разкрито месец по-късно. Мъжът ѝ първоначално твърдеше, че тя е отишла на фитнес и повече не се е прибрала. Дори участваше в търсенето ѝ заедно с нейни роднини и приятели. Орлин Владимиров направи и няколко медийни изяви преди да бъде арестуван и обвинен.

"Искаме доживотен затвор". Какво се случва година след убийството на Евгения
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Той беше привлечен към наказателна отговорност като извършител, а баща му Пламен – като помагач. Впоследствие обвиненията им бяха променени по най-тежката хипотеза от Наказателния кодекс, която предвижда за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, от 20 до 30 години зад решетките, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

След арестите им стана ясно, че двамата са направили самопризнания пред криминалните психолози, работили по случая. Пламен Владимиров беше участвал и в следствен експеримент, при който беше показал мястото, където е бил изхвърлен куфар с тялото на Евгения.

Според разследващите Орлин е удушил съпругата си с няколко пласта стреч фолио, след което се е обадил на баща си. Пламен е отишъл в семейното им жилище в жк "Лагера", откъдето е откарал трупа с колата си до хвостохранилище край Перник. Именно там Владимиров-старши живее със съпругата си.

По време на първото разглеждане на мерките им за неотклонение двамата декларираха пред съда, че съжаляват за извършеното. Четири месеца по-късно Владимиров-старши вече твърдеше пред магистратите, че не е участвал в "сговор с цел извършване на престъпни деяния" със сина му.

Тогава той беше освободен под "домашен арест" заради влошеното му здраве – цироза, диабет, проблеми с жлъчката и оперативно отстранен анус, заради които защитата му твърди, че престоят му зад решетките е непоносим.

Орлин Владимиров е обвинен като физически извършител на убийството, а баща му Пламен Владимиров - като негов съучастник.
Орлин Владимиров е обвинен като физически извършител на убийството, а баща му Пламен Владимиров - като негов съучастник.

На 9 август СГС отказа да смекчи мярката му за неотклонение, но втората инстанция уважи искането му, определяйки на 16 август парична гаранция от 5000 лв. Основните мотиви на Софийският апелативен съд (САС) бяха, че макар да продължава да съществува обосновано предположение, че Владимиров-старши е извършил престъплението, в което е обвинен, опасността да извърши друго, ако излезе на свобода, е намаляла.

Освен това САС прие, че "здравословните оплаквания на лицето" сами по себе си са "достатъчен аргумент, за да се формира извод за занижена вероятност за извършване на друго престъпление".

Защитата на Орлин Владимиров поиска във вторник СГС да го освободи от следствения арест и да му определи домашен арест. Според адвоката му Димитър Марковски задържането му, продължаващо вече повече от година, се е превърнало "в едно предварително наложено наказание".

Съдът обаче отхвърли и това искане на защитата, аргументирайки се, че по случая все още е налице обосновано предположение, че именно той е физическият извършител на убийството. Според магистратите съществува и опасност той да се укрие, ако бъде освободен от следствения арест.

Орлин Владимиров и баща му Пламен са с чисто съдебно минало. Синът е IT специалист, а бащата - пенсиониран служител на ДАНС. През декември 1989 г. Пламен Владимиров е регистриран като съдържател на явочна квартира на Държавна сигурност (ДС) под псевдонима "Рила".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG