Сулгуни в планината. Едно традиционно грузинско сирене, запазено и до днес
Планините Самегрело и Сванетия са сред най-живописните места в Грузия. Там е запазена една стара традиция за правене на сирене в бараки. Фотографът Давид Табагари документира живота на майсторите на сулгуни през лятото, когато те са високо в планината.
![Така изглежда грузинският специалитет сулгуни - кръгло прясно приготвено сирене.](https://gdb.rferl.org/08790000-0a00-0242-08c1-08da80047cb1_cx0_cy4_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
1
Така изглежда грузинският специалитет сулгуни - кръгло прясно приготвено сирене.
![Сиренето се произвежда в планинските северозападни райони на Грузия - Самегрело (на снимката) и Сванетия.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-ea6f-08da8004e2fa_cx0_cy10_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
2
Сиренето се произвежда в планинските северозападни райони на Грузия - Самегрело (на снимката) и Сванетия.
![Всяко лято Владимир Бжалава (на снимката) и двамата му по-малки братя се отправят към планините Самегрело. Там гледат стадото си крави и правят сулгуни от тяхното мляко.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-0a2a-08da800488e1_cx0_cy5_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
3
Всяко лято Владимир Бжалава (на снимката) и двамата му по-малки братя се отправят към планините Самегрело. Там гледат стадото си крави и правят сулгуни от тяхното мляко.
![Производството на традиционното грузинско сирене се извършва в планински постройки като тази, собственост на семейство Бжалава.](https://gdb.rferl.org/01320000-0aff-0242-caf1-08da8004df64_cx0_cy1_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
4
Производството на традиционното грузинско сирене се извършва в планински постройки като тази, собственост на семейство Бжалава.
![Тези колиби предоставят съвсем първобитни условия - без електричество или течаща вода. В средата има огнище, което се използва за производството на сирене.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-4c8b-08da80088fc3_cx0_cy8_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
5
Тези колиби предоставят съвсем първобитни условия - без електричество или течаща вода. В средата има огнище, което се използва за производството на сирене.
![Денят на производителите на сирене започва още призори с доене на кравите.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-48da-08da80048849_cx0_cy4_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
6
Денят на производителите на сирене започва още призори с доене на кравите.
![След издояване кравите се извеждат на лятното пасище, където прекарват остатъка от деня.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-8e08-08da800460b9_cx0_cy3_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
7
След издояване кравите се извеждат на лятното пасище, където прекарват остатъка от деня.
![Летният сезон за производителите на сулгуни е сравнително кратък. В началото на есента мъжете изпровождат стадото си обратно в низините, за да избегнат лютата планинска зима.](https://gdb.rferl.org/08790000-0a00-0242-bfab-08da80048ea5_cx0_cy10_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
8
Летният сезон за производителите на сулгуни е сравнително кратък. В началото на есента мъжете изпровождат стадото си обратно в низините, за да избегнат лютата планинска зима.
![В лятната колиба братята Бжалава започват сложен процес на затопляне, смесване и охлаждане на по-стари партиди мляко.](https://gdb.rferl.org/01320000-0aff-0242-9e55-08da8004a949_cx0_cy4_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
9
В лятната колиба братята Бжалава започват сложен процес на затопляне, смесване и охлаждане на по-стари партиди мляко.
![Част от процеса включва използването на прясно набрани папрати за прецеждане на млякото и отстраняване на всички нежелани твърди частици.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-9749-08da8004dacd_w1024_q10_s.jpg)
10
Част от процеса включва използването на прясно набрани папрати за прецеждане на млякото и отстраняване на всички нежелани твърди частици.
![Сместа се разбърква и се дърпа до получаване на консистенция на гореща моцарела.](https://gdb.rferl.org/08790000-0a00-0242-6fb7-08da8004b664_cx0_cy5_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
11
Сместа се разбърква и се дърпа до получаване на консистенция на гореща моцарела.
![След това сиренето се оформя на ръка в кръгчета, които се клатят в тази вана със саламура в продължение на няколко дни.](https://gdb.rferl.org/01320000-0aff-0242-9d84-08da8004cbad_cx0_cy3_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
12
След това сиренето се оформя на ръка в кръгчета, които се клатят в тази вана със саламура в продължение на няколко дни.
![Когато се правят нови сирена, някои готови сулгуни се закачат на тавана на колибата, където пожълтяват над открития огън и добиват опушен вкус.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-c681-08da80047438_cx0_cy4_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
13
Когато се правят нови сирена, някои готови сулгуни се закачат на тавана на колибата, където пожълтяват над открития огън и добиват опушен вкус.
![Прясното сирене сулгуни е меко и нежно и се стича като мляко. След като отлежи, бялото сирене става солено и ронливо.](https://gdb.rferl.org/01320000-0aff-0242-06c7-08da800460c6_cx0_cy1_cw0_w1024_q10_r1_s.jpg)
14
Прясното сирене сулгуни е меко и нежно и се стича като мляко. След като отлежи, бялото сирене става солено и ронливо.
![Работата продължава през нощта. Животът на производителя на сирене е труден и мъжете казват, че парите, спечелени от продажбата на сиренето, не са достатъчни, за да привлекат по-младите поколения в планината.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-126e-08da80048ff3_w1024_q10_s.jpg)
15
Работата продължава през нощта. Животът на производителя на сирене е труден и мъжете казват, че парите, спечелени от продажбата на сиренето, не са достатъчни, за да привлекат по-младите поколения в планината.
![Но засега традициите на ръчно изработени сулгуни в Грузия продължават сред чистия планински въздух в един от най-живописните региони на страната.](https://gdb.rferl.org/013e0000-0aff-0242-7cc8-08da800460c9_w1024_q10_s.jpg)
16
Но засега традициите на ръчно изработени сулгуни в Грузия продължават сред чистия планински въздух в един от най-живописните региони на страната.