Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ева Кайли остава в ареста поне до 22 декември, отрича да е получавала подкупи


Активите на семейството на Ева Кайли в Гърция бяха замразени от властите след обвиненията срещу нея
Активите на семейството на Ева Кайли в Гърция бяха замразени от властите след обвиненията срещу нея

Бившият зам.-председател на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, която беше обвинена в корупция в Белгия, ще остане в ареста поне до 22 декември, преди съдът да реши каква мярка за неотклонение ще ѝ наложи.

Причината е, че в сряда в затвора, в който 44-годишната гъркиня се намира, е имало стачка и не е бил осигурен превоз до съда, съобщиха белгийските власти, цитирани от кореспондента на БТА. Другите обвиняеми обаче са успели да стигнат до съдебната зала и решенията за тях се очакват по-късно. Не се уточнява защо само за тях това е било възможно.

Кайли и още четирима души бяха обвинени в лобизъм и корупция в полза на Катар, като по време на разследването са открити над 1,5 милиона евро в брой. Част от парите, намерени в дома на Кайли и в куфар на баща ѝ, са били изтеглени от банка в Белгия.

"Държавата Катар категорично отхвърля всякакви опити да бъде свързвана с обвинения в неправомерно поведение", написа в Туитър след избухването на скандала мисията на страната към ЕС.

В сряда и адвокатът на Кайли направи първото изявление от нейно име - тя твърди, че е невинна, отрича да е получавала подкупи от Катар и се чувства предадена, съобщи БНТ. Кайли отбелязва, че не е имала какво да предложи на Катар, за да получава пари.

Гръцките власти обаче замразиха активите на Кайли и семейството ѝ, сред които недвижими имоти, сметки и корпоративни дялове с цел да бъдат проверени за пране на пари.

В същото време ЕП отстрани Кайли от поста. Ръководителят на институцията Роберта Мецола каза, че Европа не е за продан и настоя виновните да понесат пълната тежест на закона.

След ареста Кайли, която е бивша телевизионна водеща, беше изключена от гръцката социалистическа партия ПАСОК, както и от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

След задържането Кайли е била преместена от затвора в Сен-Жил в Брюксел, построен преди 140 години, в новоизградения затвор в Харен, където условията са много по-добри. Прехвърлянето започна само преди дни и тя е сред първите, които получават такава възможност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG