Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама членове на СЕМ поискаха оставката на председателката Соня Момчилова. Вотът не мина


Председателката на СЕМ Соня Момчилова
Председателката на СЕМ Соня Момчилова

Соня Момчилова остава председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) след неуспешен вот за оставката ѝ в четвъртък. До гласуването се стигна по искане на членовете на Съвета Пролет Велкова и Симона Велева.

Те обосноваха искането си с коментарите на Момчилова във връзка с международното разследване, което разкри стрелба и нередности по българо-турската граница и в което участва и Свободна Европа.

Момчилова постави под съмнение професионалните стандарти на екипа, работил по разследването, и лично на журналистката Мария Черешева. Шефката на СЕМ намекна, че то е публикувано умишлено точно преди гласуването в Европейския съюз за присъединяването на България към Шенген. Впоследствие от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските журналисти поискаха оставката на Момчилова.

В четвъртък Пролет Велкова и Симона Велева, които бяха назначени в СЕМ от парламентарната квота съответно на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", определиха коментарите ѝ като неприемливи.

"Проблемът е, че председателят на СЕМ разпространява клишета на антидемократичната пропаганда. Ако предназначението на Съвета е да се противопоставяме на фалшивите новини, то председателят работи в обратна насока на това изискване", каза Велкова, цитирана от "Дневник".

Велева добави още, че изказванията на Момчилова пряко обвързват и самия медиен регулатор, на който тя е председателка.

"Не искам оставката за вашето лично мнение за това разследване, а защото с вашата позиция ангажирате регулатора", посочи Велева.

В отговор Момчилова каза, че не съжалява за коментарите си и отказва да подаде оставка. Последва неуспешно гласуване, в което само Велкова и Велева гласуваха "за", а Габриела Наплатанова, Галина Георгиева и самата Момчилова гласуваха против оставката. Съгласно Закона за радиото и телевизия за оставката на председателя е необходимо квалифицирано мнозинство от 4 гласа.

Ден по-рано от международната организация "Репортери без граници" също осъдиха думите на Момчилова, като ги определиха за "недопустими".

"Това поведение е недостойно за поста ѝ", написаха от организацията.

Разследването, което предизвика острата реакция на Момчилова, е в две части. Първата представя свидетелски разказ как в началото на октомври млад сириец е прострелян, като според независим експерт изстрелът е дошъл от територията на България. Втората показва запис как преди да бъдат върнати в Турция, мигранти са държани в барака с решетки в двора на Гранично полицейско управление Средец в мизерни условия.

Автори на разследването са осем авторитетни медии от различни страни - Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската служба на Радио Свободна Европа.

Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:27 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG