Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От кого е платено". Как накрая се оказват виновни разследващите журналисти


Соня Момчилова, която беше назначена в СЕМ от квотата на президента, е негов председател от април 2022 г.
Соня Момчилова, която беше назначена в СЕМ от квотата на президента, е негов председател от април 2022 г.

Държавни институции атакуват международно журналистическо разследване, което показва стрелба и нередности по границата. Министър го нарича манипулация, а шефката на медийния регулатор поставя под съмнение достоверността му. На прицел стават журналистите, а не разкритията.

В една подредена страна, когато журналисти покажат някаква нередност, съответните институции започват проверка, търсят и наказват виновните и вземат мерки това да не се повтаря.

В тази история обаче не е точно така. В България може медиите да бъдат обвинени в пристрастност и дори некадърност, а твърденията им, подкрепени с видеоматериал, да бъдат отхвърлени.

Разследването за стрелба на границата, което предизвика остра реакция на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и председателката на медийния регулатор Соня Момчилова, е в две части.

Първата представя видео и свидетелски разказ как в началото на октомври млад сириец е прострелян, като според независим експерт изстрелът е дошъл от територията на България. Втората показва запис как преди да бъдат върнати в Турция, мигранти са държани в барака с решетки в двора на Гранично полицейско управление Средец в мизерни условия.

Автори на разследването са осем авторитетни медии от различни страни - Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската служба на Радио Свободна Европа.

От МВР отрекоха техни служители да имат общо със стрелба и нечовешко отношение към незаконните мигранти. Проверка, включително от турската страна, е показала, че не е стреляно от българска територия, казаха от ведомството. Не казаха откъде тогава е дошла стрелбата. Демерджиев дори нарече разследването "манипулация".

Иван Демерджиев на брифинг на Министерски съвет в присъствието на служебния премиер Гълъб Донев
Иван Демерджиев на брифинг на Министерски съвет в присъствието на служебния премиер Гълъб Донев

Председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Момчилова постави под съмнение професионалните стандарти на Sky News и лично на журналистката Мария Черешева, която участва в разследването от българска страна. Шефката на СЕМ намекна, че то е публикувано умишлено точно преди гласуването в ЕС за присъединяването на България към Шенген.

Последваха искания за оставката на Момчилова – първо от Българския хелзинкски комитет (БХК), а след това и от Асоциацията на европейските журналисти (AEЖ), заради "недопустими внушения" и "съмнения в компетенциите и безпристрастността на г-жа Момчилова".

"Изобщо не ме притесняват тези искания, аз очаквах подобна реакция. Абсолютно нямам намерение да подавам оставка, биха могли да ми я поискат само моите колеги, но обвиненията срещу мен не са основателни", каза пред Свободна Европа председателката на медийния регулатор.

Момчилова каза, че ако сега е продуцент, какъвто е била години наред, не би допуснала "подобен репортаж да бъде излъчен", тъй като в него "липсват отговори". Освен това, според нея, "фундаменталният въпрос е от кого е платено това разследване".

За разлика от Демерджиев и Момчилова, Европейската комисия веднага излезе с позиция, в която се казва, че очаква властите в България да предприемат "бързи и ефективни действия" по повод данните за прострелян сирийски бежанец и незаконно задържани мигранти. Брюксел отбеляза, че националните органи "носят пряката отговорност да гарантират зачитането и защитата на основните права на своите територии, включително по външните граници".

От "Фронтекс" - Агенцията за гранична и брегова охрана на ЕС, съобщиха в отговор на журналистическо запитване, че правят проверка по случая, тъй като техни служители работят на българо-турската граница.

Международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч излезе с позиция, в която припомня, че "Фронтекс" трябва да защитава хората от сериозни нарушения на човешките права, а не държавите членки на ЕС, които извършват такива злоупотреби".

Стрелба има, но виновен няма

Международното журналистическо разследване осветлява случай от 3 октомври, когато 19-годишният сириец Абдуллах ел Рюстум и прострелян на българо-турската граница. За това свидетелства видео, снимано с телефон, което е предоставено на журналистите.

Записът, направен по светло, показва недоволство на мигранти, които се намират на турска територия. Те хвърлят предмети и камъни към българската страна. Тогава се чува изстрел и един от тях пада ранен. По-късно той претърпява 3 операции – в Турция и Сирия, но лявата му ръка ще остане парализирана.

Видеото е предадено за експертен анализ, чието заключение е, че изстрелът идва от българска територия. Нещо, което твърдят и Абдулах и други очевидци. От МВР и прокуратурата отричат това, но нито казват, че е стреляно от турска територия, нито посочват откъде.

Така институциите не търсят кой е отговорен за раняването на човек на границата. Стрелба има, но виновен няма.

Адвокат Стоян Мадин задава и още един въпрос: "При положение, че на място е имало и турски власти, и български власти, посред бял ден, и всичко се вижда – големият въпрос е къде е оръжието?".

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген.
Иван Демерджиев

Официално от МВР казаха само, че мигрантите са проявили "агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети", при което е пострадал полицай, нанесени са щети по служебен джип и са счупени прозорци на охранителна кабинка.

"Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген. Имаме споразумение (с Турция), според което оръжие не може да се използва от българска към турска територия. Използва се оръжие, когато е нападнат патрул или когато не се изпълняват нареждания“, каза Демерджиев.

По повод втората част от разследването, в което ясно се вижда барака, в която са държани незаконни мигранти и как служител на Гранична полиция в униформа ги извежда от нея, министърът каза:

"Дали има такива клетки – отговорът ми е не. А защо се появява сега този репортаж, при положение, че се работи от октомври месец, питайте медиите. И го поднасят така услужливо преди Съвета (за решението за Шенген - б.р.)".

Журналистката Мария Черешева каза, че наистина въпросната барака вече не съществува, след като преди това три пъти я е виждала с очите си.

В официален отговор от "Фронтекс" съобщиха, че проверяват данните, тъй като във видеото се виждат и техни служители край въпросната барака.

"Изцапала ли си е обувките журналистката?"

В случая се намеси и председателката на СЕМ. Соня Момчилова не само постави под съмнение достоверността на разследването, но и критикува авторите, че не е търсена гледната точка на засегнатата страна. Въпреки че в репортажа се казва, че МВР отрича да е нарушавало закони, а министърът е цитиран, че Турция отчита по-хуманното отношение на българските гранични власти към мигрантите.

Момчилова също намеква, че Черешева е била предварително мотивирана за работата си "някъде в шенгенските ширини".

Шефката на СЕМ смята, че АЕЖ в чието ръководство Черешева участва, трябва да се дистанцира и да порицае нейната работа, а сайтът FactCheck, в който е работила, трябва да провери фактите.

Коментарът на Соня Момчилова във Фейсбук, който вече не е публичен.
Коментарът на Соня Момчилова във Фейсбук, който вече не е публичен.

От БХК реагираха с позиция, в която се казва:

"Подобни внушения и коментари са абсолютно недопустими за всеки уважаващ себе си журналист. Когато обаче идват от човек, който председателства медиен регулаторен орган, те са и опасни. Инсинуациите на г-жа Момчилова по адрес на Мария Черешева всъщност са директна заплаха към всички журналисти, работещи в попадащите под контрола на СЕМ медии".

И от АЕЖ казаха, че Момчилова си е позволила "да отправи необосновани и лични нападки към журналистката (вицепрезидентка на организацията) на официално заседание на Съвета на 8 декември, след което е доразвила тезите си в пост във Фейсбук на 9 декември "(в последствие публичността на самия пост беше ограничена)".

"Позволих си да коментирам в личния си профил във Фейсбук и държа да уточня, че нито за момент не е изчезвало и не съм скривала, видимо е само за моите приятели, което е нормално", коментира пред Свободна Европа шефката на СЕМ.

Разбира се, си давах сметка какво ще последва – [ще чуя,] че СЕМ е бухалка.
Соня Момчилова, председател на СЕМ

Тя добави, че това, за което в известна степен съжалява, е "заговорилата ми автоцензура, защото и аз взех да не нося на дирижиран хейт и не се престраших да го направя още по-шумно."

"Разбира се, си давах сметка какво ще последва – [ще чуя,] че СЕМ е бухалка, че председателят си позволява да налага рестрикции и да дава морални оценки върху свободни журналисти, но съвестта ми нямаше да е чиста, ако не бях реагирала професионално", каза още Момчилова.

Тя добави, че е "подложена на страшен тормоз от страна на хора, които смятат, че не бива да бъдат задавани въпроси" и определи това като обратна дискриминация.

От АЕЖ коментираха, че това е недопустимо и ако в една демократична държава – член на ЕС, председател на регулаторен орган "атакува журналисти, за да защитава правителството, това е брутална форма на цензура".

По повод факта, че по време на заседанието на СЕМ е казала, че разследването е платено, Момчилова коментира:

"Предполага се, че когато човек работи в консорциум, подопечен на фондации и на НПО, какъвто е разследващият журналист, то не е направено филантропски, само от лични подбуди, а е мотивирано и финансово, затова допускам, че е платено".

На уточняващ въпрос, че това звучи като внушение, че разследването е недобросъвестно поръчано, тя уточни, че не го е казала в този контекст, а че то "не е безвъзмездно" и че е "важно от кого е платено".

Журналистка Мария Черешева каза, че е несериозно да се твърди, че става дума за платена поръчка при разследване на толкова медии от различни страни, някои от които са държавни.

В позицията на АЕЖ се казва още, че "подобно поведение би подхождало на председател на Роскомнадзор", руският медиен регулатор.

В позицията им се отбелязва, че журналистическите разкрития за нехуманни практики и насилствени отблъсквания на бежанци от страна на гръцките власти или критиките в разследвания спрямо хърватските власти, не са извадили Гърция от Шенген, нито са попречили на отварянето на вратата към Хърватия.

АЕЖ се обръща към президента Румен Радев:

"Смята ли президентът за редно негов представител в СЕМ да атакува журналисти само защото са разкрили нередности, за които е виновна, контролираната от президента изпълнителна власт?".

До този момент няма реакция лично от държавния глава или от президентството.

Соня Момчилова е член на СЕМ от юли 2021 г., когато беше назначена от Румен Радев с мандат до 2027 г. От 28 април 2022 г. тя пое поста председател, след като беше избрана с 4 гласа. В годините преди това Момчилова беше директор на пресцентровете на Министерството на правосъдието, МВР и Министерството на транспорта и комуникациите, както и говорител на служебния кабинет на Стефан Янев.

В началото на кариерата си тя е сценарист на студентска програма „Ку-ку“, автор на песни на „Ку-ку бенд“, а по-късно телевизионен журналист и продуцент.

XS
SM
MD
LG