Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прекарахме там три дни". Фронтекс проверява данни за незаконно задържане на мигранти в България


Един от кадрите, на които се вижда мъж в зелена униформа, като на "Гранична полиция", да влиза в бараката с решетки в района на ГПУ - Средец, в която незаконно са задържани мигранти.
Един от кадрите, на които се вижда мъж в зелена униформа, като на "Гранична полиция", да влиза в бараката с решетки в района на ГПУ - Средец, в която незаконно са задържани мигранти.

Агенцията за гранична и брегова охрана на Европейския съюз (ЕС) Фронтекс проверява данни, свидетелстващи, че българската Гранична полиция незаконно задържа мигранти, преди да ги върне обратно на турска територия.

Това става ясно от официален отговор на агенцията на запитване на Свободна Европа във връзка с видеокадри и свидетелски разкази, разкриващи тази практика.

Те са част от съвместното разследване на Lighthouse Reports, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde, Der Spiegel и Свободна Европа за действията на български граничари по българо-турската граница.

Новите данни провокират съмнения, че незаконното задържане на мигранти в барака с решетки и връщането им в Турция без достъп до процедура по международна закрила се извършват със знанието на служители на Фронтекс, командировани в България.

Международното журналистическо разследване разкри преди дни, че сирийски бежанец е бил прострелян в началото на октомври при инцидент с участието на български граничари.

МВР и прокуратурата отричат изстрелът да е бил произведен от българска територия. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев дори определи разкритията по случая като "манипулация".

Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:27 0:00

Барака с решетки

Втората част от това журналистическо разследване разкрива подробности за нерегламентирано място за задържане на нелегални мигранти, което се намира в района на Граничното полицейско управление (ГПУ) Средец.

Журналистическият екип, работил и по случая с простреляния на 3 октомври 19-годишен сириец Абдуллах ел Рюстум, открива няколко бежанци, които разказват, че са били незаконно задържани в барака с решетки.

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва Накман от Афганистан.

Снимайки в района на българо-турската границя, журналистическият екип се натъква на група сирийски мигранти. Един от тях се съгласява да говори пред камера, ако лицето му бъде скрито. Той също разказва за споменатия от Накман "хангар".

"Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха. Той каза: "Ще ви донеса от тоалетната. Вие не заслужавате да сте в тази държава", спомня си Кенан от Сирия.

Кадър с още нелегални мигранти, задържани в бараката в ГПУ Средец.
Кадър с още нелегални мигранти, задържани в бараката в ГПУ Средец.

"Отляво има военни автомобили"

Сириецът дава описание на въпросната барака и с помощта на Google Maps журналистическият екип успява да се ориентира, че мястото, за което говори Кенан, най-вероятно се намира на територията на ГПУ Средец.

"На входа, през който се влиза, има голяма порта. Отдясно, има голяма синьо-бяла сграда. От единия край на сградата се стига до клетката. Отляво има военни автомобили", разказва сириецът, чието описание съпвада именно с това гранично управление.

Журналистите откриват там постройката, наричана от бежанците "клетка" и "хангар". Вътре действително е пълно с хора. В следващия месец разследващият екип заснема бараката общо четири пъти. Всеки път вътре има задържани мигранти.

Част от видеокадрите показват и служител с униформа на Гранична полиция, който извежда навън хората. Журналистите успяват да заснемат на мястото включително и автомобили на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Затова Свободна Европа изпрати писмени въпроси по случая до Фронтекс. Оттам отговориха, че Службата за основни права в агенцията ще провери тези данни. От официалния отговор става ясно още, че досега Фронтекс не е получавала информация за нерегламентирани места за задържане на мигранти на българо-турската граница.

Автомобил на Фронтекс, паркиран на територията на ГПУ Средец.
Автомобил на Фронтекс, паркиран на територията на ГПУ Средец.

"Задълбочено разбиране за основните права"

"Информацията, която споделихте с нас, е препратена до Службата за основни права на Фронтекс, която ще разгледа обвиненията", заявяват от европейската агенция.

Оттам уточняват, че от 2021 г. насам са били регистрирани "10 сериозни инцидента", за които се твърди, че са станали на българо-турската граница. Един от тях е бил в района на Средец, "но изобщо не е свързан с условията на Граничния контролно-пропускателен пункт", отговарят от Фронтекс.

Агенцията уверява, че "всички служители на Фронтекс имат задължението да докладват за всяко предполагаемо нарушение на основните права".

Освен това добавя, че "всички членове на постоянния корпус имат задълбочено разбиране за основните права и гарантират тяхната защита във всички дейности".

"Преди да бъдат разположени, [служителите] преминават обучение, както и инструктаж преди разполагане и са информирани за задължението да докладват всякакви съмнения за нарушения", обобщават от Фронтекс.

В момента агенцията е командировала свои служители в България в рамките на съвместната операция Terra 2022. Те "подпомагат граничната полиция на България в дейностите по наблюдение на границата, но не участват в по-нататъшния процес (например процедура за убежище или дейности по връщане)".

За първи път на видео. Как сирийски бежанец беше прострелян на българската граница
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:12 0:00

Засилен миграционен натиск

Броят на хората, опитващи се да пресекат българо-турската граница, за да търсят убежище в Европа, се увеличи през 2022 г. От началото на годината МВР е отчело опити на 153 460 души да преминат през границата. Това е четири пъти повече от същия период на миналата година.

През 2022 г. българските власти са задържали 10 322 незаконно пребиваващи в страната, или 1.8 пъти повече от периода януари-октомври 2021 г.

През 2022 г. България отвори и два временни центъра за бежанци в Любимец и Елхово за над 8 милиона лева, осигурени от ЕС. Тук хората се настаняват във фургони.

Предназначението им е именно за краткосрочно настаняване на бежанци от Африка и Близкия изток, докато не бъдат идентифицирани и изпратени в центрове на Държавната агенция за бежанците или Агенция "Миграция" към МВР.

Вместо това обаче властите настаняват там украински семейства, бягащи от руската агресия, които автоматично получават временна закрила и изобщо не би трябвало да са там.

Според Конвенцията за статута на бежанците на ООН и българския Закон за убежището и бежанците, България няма право да връща хора директно в Турция, без да им е предоставено право да подадат молба за убежище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG