Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вътрешният министър нарече манипулация журналистическо разследване за стрелба по бежанец


Иван Демерджиев е служебен министър на вътрешните работи.
Иван Демерджиев е служебен министър на вътрешните работи.

Вътрешният министър Иван Демерджиев нарече манипулация международното журналистическо разследване за стрелба от страна на българските гранични полицаи по невъоръжен бежанец от Сирия на границата с Турция.

Съвместно разследване на Свободна Европа, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel, Sky News, ARD и The Times в понеделник показа как млад сириец е прострелян след отблъскването му в Турция. Според групата мигранти свидетели на случилото се, както и според заключенията на независими експерти, които изследват видеокадрите, бежанецът е прострелян от българската страна, където е имало граничари.

Според разказите на мигрантите те са върнати от българските власти в Турция, но междувременно между тях и униформените е възникнало напрежение. По думите на сирийците те са започнали да хвърлят камъни, на което българските граничари са отговорили със стрелба. Тогава е ранен 19-годишният Абдуллах ел Рюстум.

За първи път на видео. Как сирийски бежанец беше прострелян на българската граница
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:12 0:00

Българското вътрешно министерство (МВР) казва, че е провело разследване на инцидента на 3 октомври съвместно с Турция и отрича да е имало стрелба.

„Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген. Имаме споразумение (с Турция), според което оръжие не може да се използва от българска към турска територия. Използва се оръжие, когато е нападнат патрул или когато не се изпълняват нареждания“, каза Демерджиев по БНТ в сряда.

Неговото изявление потвърждава официалната позиция на МВР за инцидента, изпратена до Свободна Европа. Според нея бежанците са проявили "агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебния автомобил и охранителната кабинка".

От пресцентъра на МВР по-рано тази седмица казаха още, че "от видеото не става ясно от коя посока е изстрелът", ранил Абдуллах ел Рюстум. Подчертават обаче, че от извършената проверка "става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели".

Същата позиция зае и главният прокурор Иван Гешев във вторник.

Разследването показва, че сириецът Абдуллах ел Рюстум е ранен на 3 октомври от огнестрелно оръжие според лекуващите го лекари. Той претърпява 3 операции – две в Турция и една в Сирия. Лявата му ръка ще остане парализирана.

През 2022 г. има четири пъти повече опити на мигранти да преминат границата с Турция в сравнение с миналата година, сочат официалните данни.

Темата със защитата на българо-турската граница се оказа ключова и заради очертаващото се поредно отлагане на присъединяването на България към Шенген.

Няма данни обаче изводите на журналистическото разследване, което излезе в понеделник, да са повлияли на решенията на държавите членки на Шенген относно кандидатурата на България. Нидерландия вече заяви, че ще подкрепи Хърватия и Румъния, но не е и България. Австрия също има резерви към приемането на България – именно заради преминаването на нелегални мигранти през нейна територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG