Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК очаква "ефективни действия" срещу насилието на турската граница. МВР и прокуратурата мълчат


Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на пресконференцията си в петък.
Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на пресконференцията си в петък.

Европейската комисия (ЕК) очаква властите в България да предприемат "бързи и ефективни действия" по повод данните за прострелян сирийски бежанец и незаконно задържани мигранти в барака с решекти в района на българо-турската граница.

Става въпрос за разкритията, направени от международно журналистическо разследване, което беше публикувано в две части по-рано тази седмица, включително и от Свободна Европа. В него участват Lighthouse Reports, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde и Der Spiegel.

Първата част разказваше за сирийски бежанец, прострелян в началото на октомври при инцидент с участието на български граничари. МВР и прокуратурата отричат изстрелът да е бил произведен от българска територия. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев дори определи разкритията по случая като "манипулация".

Втората част от разследването разкри, че в района на Граничното полицейско управление (ГПУ) в Средец нелегални мигранти стоят незаконно задържани в барака с решетки. По този повод европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че ще провери случая. Именно нейни служебни коли бяха заснети в близост до въпросната барака.

По този случай МВР и прокуратурата засега отказват коментар, въпреки че и на двете институции нееднократно са задавани и писмени, и устни въпроси.

За първи път на видео. Как сирийски бежанец беше прострелян на българската граница
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:12 0:00

Чуждестранни реакции

"Комисията приема сериозно всички твърдения за нарушения по външните европейски граници. Насилието и загубата на живот са недопустими", се казва в позиция на ЕК, изпратена до екипа, провел журналистическото разследване.

Брюксел отбелязва още, че "националните административни и съдебни органи носят пряката отговорност да гарантират зачитането и защитата на основните права на своите територии, включително по външните граници".

Безопасността на мигрантите, въздържането от прекомерна употреба на сила и спазването на човешките права остават приоритет.
Европейска комисия

"Безопасността на мигрантите, въздържането от прекомерна употреба на сила и спазването на човешките права остават приоритет", добавя ЕК.

Международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч също излезе с позиция по случая с бараката, в която припомня, че "Фронтекс трябва да защитава хората от сериозни нарушения на човешките права, а не държавите членки на ЕС, които извършват такива злоупотреби".

"Институциите на ЕС на практика си затварят очите за малтретирането и насилието от страна на гранични служители по външните граници на ЕС", добавя правозащитната организация, отбелязвайки, че "финансирането от страна на ЕК на управлението на границите в тези страни позволява продължаващи злоупотреби".

Според Хюман Райтс Уоч ЕС "трябва да откаже финансирането за управление на миграцията в страните, където злоупотребите са документирани". Организацията е на мнение, че Фронтекс трябва "да прегледа и разследва сериозните твърдения за злоупотреби, извършени от гранични служители и наблюдавани от Фронтекс, да оповести тези констатации публично и да спре операциите си, ако злоупотребите продължават".

"Като се имат предвид доказателствата, събрани от Lighthouse Reports и други, ако това не бъде направено, ще бъдат повдигнати сериозни въпроси за съучастие [на ЕС]", завършва позицията на организацията.

Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:27 0:00

"Ами, да отговорят колегите"

На този фон българските разследващи органи засега отказват да коментират втората част от международното разследване.

Още преди неговото огласяване, журналистическият екип се опитва да получи коментари от МВР и прокуратурата. Към МВР са отправени три писмени запитвания по случая с бараката за задържане на мигранти в ГПУ – Средец, но отговори не са изпратени и до момента.

Сходна е ситуацията и с прокуратурата. На 25 ноември екипът отправя писмени въпроси към прокуратурата в Бургас, която е компетентна по случая. Журналистите обаче са препратени към Главната прокуратура в София.

Следва телефонен разговор с говорителката на главния прокурор Сийка Милева, която на свой ред насочва журналистите обратно към бургаските си колеги. Те обаче отново отказват коментар. Накрая екипът, провел разследването, изпраща писмени въпроси и до Главна прокуратура, но отговори не последват.

На въпроси извън темите на брифинга няма да отговоря.
Сийка Милева

Самата Милева отказа да коментира темата и по време на пресконференция в петък, посветена на две мащабни акции срещу наркоразпространението и каналите за нелегално прекарване на мигранти през България.

"На въпроси извън темите на брифинга няма да отговоря", заяви Милева по повод журналистически въпрос дали прокуратурата ще се самосезира по разкритията за незаконно задържане на мигранти в барака в двора на ГПУ – Средец.

След уточнение, че темата на пресконференцията са именно преминаващите през България нелегални мигранти, тя се обърна към представителите на МВР, участващи в брифинга, с думите: "Ами, да отговорят колегите."

Веднага след това говорителката на главния прокурор и главният секретар на МВР Петър Тодоров напуснаха залата, прекъсвайки пресконференцията без да коментират данните, разкрити от международното журналистическо разследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG