Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мръсни пари". Как десетки милиони евро, откраднати по делото "Магнитски", бяха открити в Испания


Портрет на адвоката Сергей Магнитски
Портрет на адвоката Сергей Магнитски

През 2009 г. над 200 млн. евро изчезват в данъчна измама в Русия. Адвокатът, разкрил схемата, е арестуван и умира при неизяснени обстоятелства в руски затвор. Цели 13 години по-късно част от изчезналите милиони излизат наяве - изпрани и вложени в скъпи имоти в Испания.

Става дума за руския адвокат Сергей Магнитски, чието име се свързва със законите за санкциониране на нарушители на човешките права в няколко държави по света. В сряда европейската полицейска служба (Европол) съобщи, че е разкрила схема за пране на пари, свързана с делото Магнитски, по която част от откраднатите през 2009 г. средства са били прехвърлени в Европа.

Според съобщението на службата един човек, свързан със схемата, е бил арестуван на Канарските острови в Испания. Смята се, че групата, в която той е участвал, е прехвърлила милиони евро през банкови сметки в Европа. След това средствата са били изпратени в Испания и с тях са били закупени недвижими имоти.

По този случай досега в цяла Испания са конфискувани 75 имота на обща стойност 25 млн. евро.

Кой е Сергей Магнитски и откъде са откраднатите милиони

Сергей Магнитски е руски адвокат, който работи в сферата на данъчното право. В едно от делата си той попада на данъчна измама, извършена със съдействието на руски държавни служители чрез фирми на един от неговите клиенти, които обаче са били откраднати.

Става дума за финансиста Уилям Браудър, който е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г. През тази година обаче фондът му "Хермитидж кепитъл" е определен като "заплаха за националната сигурност" на Русия, офисът на компанията е обискиран и са иззети документи и печати.

Впоследствие Магнитски установява, че документите, конфискувани от офиса, са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Новият "собственик" изтегля обратно вече платени данъци на стойност над 200 млн. евро.

Когато Браудър и Магнитски подават сигнал до властите, адвокатът е арестуван и прекарва година в руски затвори. На 16 ноември 2009 г. той губи живота си между стените на затворническа килия. Според Европейския съд по правата на човека в Страсбург, той е бил измъчван и оставен да умре без да получи лекарска помощ.

Как е действала схемата за пране на пари

Европейските следователи са успели да разкрият как част от тези над 200 млн. евро, откраднати със съдействието на руски данъчни служители, са се озовали в испански недвижими имоти в Испания.

В сряда стана ясно, че испанските следователи са идентифицирали група лица – всички от които руски граждани с малко или никакви връзки с Испания, заедно с редица фиктивни компании без реална икономическа дейност.

"Мръсните пари или са били изпращани към банковите сметки на тези руски граждани, за които се предполага, че пребивават в Испания, за да купуват имоти, или са изпращани на испански агенции за недвижими имоти със силни връзки в руската общност, които биха купували имоти от името на предполагаеми клиенти", съобщиха от Европол.

На Канарските острови е бил арестуван и един човек, замесен в схемата. По информация на Ройтерс предстои испанската полиция да изземе още 3 имота, свързани с арестувания, както и два луксозни автомобила и 19 банкови сметки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG