Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява проруската паравоенна организация БНО "Шипка" за противодържавна дейност


Лидерът и говорител на БНО "Шипка", представящ се като Владимир Русев, в миналото беше известен и с прозвището "Валтер Калашников".

Паравоенната организация Българско народно опълчение (БНО) "Шипка" е обект на проверка за евентуално извършени престъпления против републиката. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), която е възложила проверката на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

От държавното обвинение уточняват, че са получили сигнал, в който се твърди, че дейността на паравоенната организация е противодържавна. След приключването на проверката на ДАНС "наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление".

БНО "Шипка" е част от "Войнски съюз – Васил Левски". Двете организации са известни с проруската си риторика и провеждането на тактически учения с огнестрелно оръжие на своите членове. Като техен лидер и говорител се изявява човек, представящ се с името Владимир Русев, добил известност в миналото и с прозвището "Валтер Калашников".

Той от години разпространява в социалните мрежи конспиративни теории, насочени срещу НАТО и Европейския съюз. Русев се обявява срещу ваксинацията против COVID-19, твърдейки, че чрез нея на хората се поставят чипове, за да бъдат подложени на "масово денонощно следене".

През юни 2016 г. членове на БНО "Шипка" и "Войнски съюз – Васил Левски" нанесоха побой на протестиращи срещу посещението на близкия до Кремъл мотористки клуб "Нощните вълци" в Бургас. По този повод тогавашният премиер Бойко Борисов беше попитан от депутати каква е политиката на ДАНС по отношение на двете организации.

"Май не самите "вълци", а посрещачите са по-големият проблем. И неслучайно те бяха задържани, глобени... А и миналата седмица ръководството на ДАНС беше в парламента, дадоха данни какво се прави и как тези групи се наблюдават", отговори Борисов през юли 2016 г., цитиран от "Медиапул".

През април 2019 г. Бургаският окръжен съд окончателно осъди трима души за побоя над протестиращи срещу "Нощните вълци" в Бургас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG