Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП даде на Радев "основания за вето" на военната помощ за Украйна с негови думи


Парламентарната група на "БСП за България"
Парламентарната група на "БСП за България"

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя Румен Радев да наложи вето на приетата в петък от парламента военна помощ за Украйна.

Депутатте от левицата в Народното събрание са изпратили до президента писмо с искане за налагане на вето на закона за ратификация на споразумението за предоставяне на оръжия на Украйна, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В него се казва, че според тях има две групи основания Румен Радев да наложи вето - конституционни и юридически, и морално-политически.

Самият Радев нееднократно се е обявявал против предоставянето на българско оръжие на Украйна, повтаряйки, че това може да въвлече страната в конфликта. В писмото от БСП дори се позовават и на негови публични изказвания по темата.

В петък парламентът одобри окончателно споразумението между България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. До окончателното му влизане в сила и доставянето на оръжията остава само да бъде издаден указ от президента Румен Радев.

Ратификацията беше подкрепена от 166 народни представители, а 48 депутати - от БСП и"Възраждане", бяха "против".

Според БСП обаче одобрените текстове противоречат на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което е закрепено, че анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание.

БСП цитира президента

В писмото на левицата до президента са използвани като аргумент за вето няколко негови цитата, показващи позицията му му към изпращането на военна помощ за Украйна. Те дори са посочени с точните дати на изказванията.

Така според БСП Румен Радев е казал на 7 октомври 2022 г.: „Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна.“

И още: „Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват.“

Цитирани думи на президента от 25 октомври ​гласят: „Войната, която разширява не само своя пространствен обхват, но и формите ѝ на противопоставяне, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам. Затова още веднъж призовавам за разум и отговорност.“

В писмото се припомнят и други думи на Радев: „...в НАТО няма правило и документ, които да задължават дадена държава да предоставя оръжия на трети страни“.

Въз основа и на тези цитати, от БСП настояват президента да наложи вето на гласуваната от Народното събрание военна помощ за Украйна.

Поздрави за военната помощ от САЩ

Настояването за налагане на вето се случва на фона на проведен вчера разговор по телефона между Румен Радев и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Според информация от официалния сайт на външното министерство на Съединените щати, Блинкен е приветствал пред Радев решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на самоотбраната на страната.

Прессекретариатът на президента от своя страна не споменава за такъв акцент в разговора им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG