Връзки за достъпност

Извънредни новини

Открийте разликите. Как двете пресслужби отразиха разговора между Радев и Блинкен


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял в петък с българския президент Румен Радев.

Двамата са обсъдили по телефона теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна.

Информация за разговора им беше разпространена успоредно от прессекретариата на президентството и от сайта на Държавния департамент на САЩ. В акцентите, отбелязани в двете съобщения обаче, се наблюдават известни нюанси.

Какво гласи новината от Държавния департамент

Според официалното американско съобщение Блинкен е говорил с Радев за последните развития в непредизвиканата война на Русия срещу Украйна, като държавният секретариат е приветствал решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на самоотбраната на страната.

В него се казва още, че Антъни Блинкен е подчертал значението на енергийната диверсификация и реформите във върховенството на закона в България за насърчаване на просперитета на българския народ и солидарността в рамките на ЕС.

Какво гласи съобщението от българския президент

Според прессекретариата на Румен Радев двамата с Блинкен са обсъдили необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.

В текста, изпратен до медиите, не се споменава за военната помощ, която българският парламент гласува да бъде изпратена на Украйна. Самият Радев нееднократно се е обявявал против предоставянето на българско оръжие на Украйна, повтаряйки, че това може да въвлече страната в конфликта.

За обсъждане на реформи във върховенството на закона в България също никъде не става дума в прессъобщението от президентството.

Вместо това в него се казва, че президентът е обсъдил с държавния секретар на САЩ теми, свързани с рафинерията на „Лукойл“ в Бургас – нещо, което не се споменава в далеч по-краткото съобщение на сайта на Държавния департамент.

Според прессекретариата президентът Радев е откроил възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на „ключово предприятие за българската икономика“, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

Като акцент на разговора е посочена темата за енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт.

Според пресслужбата му Радев е призовал и за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16.

Също така се казва, че президентът е изразил пред Антъни Блинкен очакването си България да се присъедини към Шенген през 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG